Ο κορωνοϊός πολιορκεί τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Εκτός από τη Σερβία -στους πολίτες της οποίας αποκλείστηκε η διέλευση- η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, από τα τέλη Ιουνίου και μέχρι σήμερα. Νέες εστίες και “αναζωπυρώσεις” της πανδημίας, όμως, εντοπίζονται και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ιταλία.
Η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της για τους σέρβους πολίτες σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου έως τις 15 Ιουλίου 2020, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στη Σερβία.
Την ανακοίνωση έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, την Κυριακή 5/6/20. Όπως τόνισε, η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάσει την πολιτική της, όπως αυτό παραχωρείται από τους εταίρους μας στην ΕΕ, ενώ οι επιστήμονές μας αναλύουν και αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα, “έτσι ώστε το άνοιγμα σε ξένους επισκέπτες να γίνεται χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι οι Σέρβοι αγαπούν τη χώρα μας και συρρέουν κατά χιλιάδες κάθε χρονιά -κυρίως μέσω του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα– για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα. Συνήθως προτιμούν τη Χαλκιδική και τη δυτική Μακεδονία, όμως, η τελευταία ανήκει στις “επιβαρυμένες” περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου παρατηρείται τελευταία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Κορωνοϊός: Πολλά “εισαγόμενα” κρούσματα στην Ελλάδα προέρχονται από τη Σερβία και τα Βαλκάνια
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, τα ξένα μέσα μεταδίδουν ότι πολλά κρούσματα από τη Σερβία έχουν εντοπιστεί στους ελέγχους που διεξάγει σε εισερχόμενους τουρίστες, ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η αναζωπύρωση της πανδημίας στις Βαλκανικές χώρες ανησυχεί ιδιαίτερα τις ελληνικές αρχές, καθώς πολλά θετικά “εισερχόμενα” περιστατικά εντοπίζονται και ανάμεσα σε τουρίστες άλλων βαλκανικών χωρών, (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία), στις οποίες παρατηρείται έξαρση της πανδημίας COVID-19.
Την ίδια στιγμή και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, προέτρεψε τους Σέρβους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μην το κάνουν. Ο υπουργός Τουρισμού, Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, Ρασίμ Λιάιτς, επίσης, μιλώντας στην ιδιωτική τηλεόραση της χώρας N1, δήλωσε ότι “η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία” καθώς, “πολλοί σέρβοι τουρίστες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό”.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βελιγράδι
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βελιγράδι, επιβάλλοντας καραντίνα στην σερβική πρωτεύουσα, μετά το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού. Εκτός από το Βελιγράδι, όμως, ακόμη τέσσερις πόλεις βρίσκονται σε “κόκκινο” συναγερμό.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το παρατηρητήριο COVID-19 του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η χώρα μετρά μέχρι σήμερα 16.131 κρούσματα και 311 θανάτους από τον κορωνοϊό, νούμερα τα οποία, όμως, έχουν αμφισβητηθεί.
Οι Βρυξέλλες στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την κατάρτηση της λίστας των τρίτων χωρών στις οποίες η Ε.Ε. θα άνοιγε τα σύνορά της, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάζει η Σερβία για την εξάπλωση της πανδημίας.
Σερβία: Κρύβουν κρούσματα και θανάτους από COVID-19;
Στα τέλη Ιουνίου 2020, το δημοσιογραφικό δίκτυο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων Balkan Insight δημοσίευσε έκθεση με βάση δεδομένα που διέρρευσαν από το εσωτερικό σύστημα πληροφοριών COVID-19 της σερβικής κυβέρνησης, τα οποία αποκάλυπταν ότι οι πραγματικοί θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα κατά την περίοδο 19 Μαρτίου – 1 Ιουνίου 2020, ήταν όχι 244, όπως είχε δηλώσει επίσημα η κυβέρνηση, αλλά 632.
Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε 388 επιπλέον θανάτους από τον ιό, οι οποίοι -σύμφωνα με το δίκτυο- δεν ανακοινώθηκαν δημοσίως.
Επιπλέον -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που διέρρευσαν- ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν στη Σερβία από τις 17 Ιουνίου έως τις 20 Ιουνίου ήταν τουλάχιστον 300 την ημέρα, ενώ οι δημόσιες αναφορές δεν ανακοίνωσαν ποτέ κατά την ίδια περίοδο περισσότερα από 96 κρούσματα την ημέρα.
Τα επίσημα στοιχεία αμφισβητήθηκαν επίσης και από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου, το οποίο ζήτησε εξηγήσεις από τις σερβικές αρχές στις αρχές Ιουνίου. Ο ίδιος φορέας λίγο καιρό πριν είχε αποκαλύψει δημόσια, ότι η καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη Σερβία, είχε γίνει στην πραγματικότητα μία εβδομάδα νωρίτερα από την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.