Το χρονικό

Το απόγευμα της Κυριακής, η 63χρονη γυναίκα βρισκόταν στα γενέθλια της εγγονής της, όταν ξαφνικά κατέρρευσε και χτύπησε το κεφάλι της.

Αμέσως έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ και παρά το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν 4 ασθενοφόρα, υπάρχει ουσιαστικά ένα πλήρωμα.

Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε στην καρότσα ενός αγροτικού προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν τα κατάφερε.

«Ήταν μια χαρά. Ήρθε, μας χαιρέτησε, μας φίλησε, μας αγκάλιασε και αυτό ήτανε. Έπιασε το κεφάλι της, έκανε ένα ‘ωχ’ και έπεσε. Με την πτώση, αφού έπεσε σε τσιμέντο, άνοιξε και το κεφάλι της. Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, έχουμε ένα ασθενοφόρο στελεχωμένο και άλλα τέσσερα να κάθονται», λέει η νύφη της.

Οι προσπάθειες συγγενών και φίλων να βρουν ασθενοφόρο έπεσαν στο κενό. Το μοναδικό νοσοκομειακό του νησιού, βρισκόταν σε άλλο περιστατικό. Μη έχοντας άλλη επιλογή, την έβαλαν σε μια καρότσα αυτοκινήτου και μαζί με δύο γιατρούς που βρίσκονταν στο πάρτι, ξεκίνησαν για το νοσοκομείο.

Σε όλη τη διαδρομή οι δύο γιατροί προσπαθούσαν μάταια να επαναφέρουν την άτυχη γυναίκα.

«Πήραν αυτοκίνητο, ήταν οι δυο της γιοι, η κόρη της, ο άντρας της, ο αδερφός μου ο στρατιωτικός, ο οδοντοτεχνίτης στην καρότσα. Από το σπίτι και πάνω στο αυτοκίνητο, ενώ έτρεχε το αυτοκίνητο, προσπαθούσανε».

Μόλις επτά χιλιόμετρα χωρίζουν το σπίτι της οικογένειας από το νοσοκομείο. Η οικογένεια της 63χρονης δε θα μάθει ποτέ αν η γυναίκα θα είχε ελπίδες να ζήσει αν λάμβανε τις πρώτες βοήθειες από το έμπειρο πλήρωμα ενός ασθενοφόρου και έφτανε εγκαίρως στο νοσοκομείο.

«Δεν προλάβαμε ούτε την τούρτα να σβήσουμε, ούτε τίποτα, έχει μείνει η τούρτα στο ψυγείο. Η κόρη μου την αναζητάει συνέχεια. Θέλει να τη μαλώσει που χτύπησε».

Τραγικές ελλείψεις

Στο νησί του Ιπποκράτη, το αγαθό της υγείας δεν είναι δεδομένο το 2023.

Δέκα άτομα στελεχώνουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όσα δηλαδή απαιτούνται για να καλύψουν 24ωρη βάρδια για ένα ασθενοφόρο.

Τα υπόλοιπα μένουν παρκαρισμένα, όσο οι κάτοικοι τα χρειάζονται.

Γιατροί, κάτοικοι και φορείς εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες, σε ένα νησί που κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες.

«Ασθενοφόρα μπορεί να έχουμε τρία. Τα οποία δεν έχουν πληρώματα. Φανταστείτε να γίνει κάτι πιο μεγάλο, να χρειαστεί να μεταφέρουμε συγχρόνως δέκα – δεκαπέντε ανθρώπους. Τι θα γίνει; Ένα ατύχημα ένα λεωφορείο τουριστικό. Αν δεν μπορούμε να τον φέρουμε στο νοσοκομείο, τότε τι το θέλουμε το νοσοκομείο; Τότε θα πεθαίνουμε μέσα στα χωράφια», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου της Κω, Σταμάτης Βασιλειάδης.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τη νεκροψία για τα αίτια θανάτου της άτυχης γυναίκας. Οι κάτοικοι όμως στην Κω, όπως και σε πολλά ακόμη νησιά, θα συνεχίσουν να καρδιοχτυπούν.



Πηγή