Ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη μετά από την αιματηρή συμπλοκή με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Νέα Φιλαδέλφεια, τονίζοντας πως ένας στρατός από ναζί – χούλιγκαν εισέβαλλαν στη χώρα, κινήθηκαν ανενόχλητοι για πολλά χιλιόμετρα ενώ υπήρχαν σημεία όπου θα μπορούσε η αστυνομία να παρέμβει, δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο και μετά από τόσες μέρες δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις στο γιατί δεν μπήκε ένας φραγμός ενώ υπήρχε η ενημέρωση.
«Ακούω την άποψη πως ο υπουργός ήταν λίγες μέρες στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως όταν αναλαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για λίγες μέρες η χώρα θα έχει θέμα. Θα ήθελα σε κάποιο στάδιο να είχε παρέμβει η αστυνομία. Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού λέγαμε ‘’ποτέ ξανά’’ και πως έχουμε πάρει μέτρα. Αν πραγματικά πιστεύουμε πως η δολοφονία αυτού του νέου ανθρώπου από χούλιγκαν πρέπει να είναι η τελευταία, τότε πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο υπουργός Προστασίας έπρεπε να παραιτηθεί. Θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη. Ο προηγούμενος υπουργός παραιτήθηκε για κάτι λιγότερο. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα μοιράσει τις ευθύνες».
Στη συνέχεια ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για την επιλογή του να κατέβει υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων, λέγοντας πως πιστεύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, και ιδίως στην Αθήνα που συμπυκνώνει και τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες στη πόλη, και όπως είπε είναι ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα και είπε «ναι».
«Είπα ‘’ναι’’ αναγνωρίζοντας και τις δυσκολίες και το πολιτικό ρίσκο, σκεπτόμενος όμως πως η Αθήνα και η ενασχόληση με τα προβλήματά της είναι κάτι που χρειάζεται βάθος και περιεχομένου και χρόνου. Έχουμε τη διάθεση να υπηρετήσουμε την πόλη και η υποψηφιότητά μου δεν πρόκειται να σταματήσει με το τέλος των εκλογών αλλά πρόκειται να ασχοληθώ για τα επόμενα χρόνια με την Αθήνα».
«Δεν λέω πως ο κ. Μπακογιάννης τα κάνει όλα λάθος»
Στη συνέχεια, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει η πόλη της Αθήνας, λέγοντας πως το κύριο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό.
«Δεν αναφέρομαι μόνο στην Πανεπιστημίου που υπάρχουν προσωπικές ευθύνες του κ. Μπακογιάννη αλλά και στα αυτονόητα. Είναι δύσκολο να βγει η αστυνομία και να γράψει αυτούς που διπλοπαρκάρουν; Το δεύτερο είναι πως σε πολλές γειτονιές οι πολίτες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους καθώς υπάρχουν θέματα ασφαλείας αλλά και προσβασιμότητας. Πολλά πεζοδρόμια είναι κατεστραμμένα. Το μεγαλύτερο θέμα είναι το περιβάλλον. Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του κ. Μπακογιάννη αλλά και των προηγούμενων. Η Αθήνα είναι μια πόλη χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους. Διάβασα πρόσφατα μία συνέντευξη του δημάρχου στο ‘’Βήμα’’ που έλεγε για μία προσπάθεια να φυτευτούν τα επόμενα χρόνια 7.000 δέντρα. Διαβάζω πως στο Μιλάνο είναι 9 εκ. δέντρα. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την πόλη ώστε να είναι βιώσιμη. Η πρωτοβουλία όμως, που πήρε με το σπίτι της Μαρίας Κάλλας ώστε να αναδειχτεί ως χώρος πολιτισμού ήταν θετική όπως και τα πάρκα τσέπης. Δεν λέω πως ο κ. Μπακογιάννης τα κάνει όλα λάθος αλλά πιστεύω πως εγώ και η ομάδα μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα».
«Νομίζω πως με τον κ. Δούκα μπορούμε να συνεργαστούμε»
Αναφορικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Ζαχαριάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ενώ κάλεσε τον κ. Μπακογιάννη σε ένα ανοιχτό διάλογο.
«Πιστεύω πως θα συνεργαστούμε με τον κ. Δούκα (σ.σ υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στον δήμο Αθηναίων), έχουμε μια καλή επικοινωνία μεταξύ μας και εγώ είναι ανοιχτός και με τον κ. Δούκα και με τον Μπακογιάννη να κάνουμε έναν διάλογο. Προκαλώ και προσκαλώ τον κ. Μπακαγιάννη να κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο. Νομίζω πως με τον κ. Δούκα μπορούμε να συνεργαστούμε και την δεύτερη Κυριακή και νομίζω πως μπορούμε να συνεργαστούμε και στη διοίκηση της πόλης. Είναι ένας σοβαρός και άξιος άνθρωπος και επιστήμονας, έχει βαθιά γνώση στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της πόλης».
Τέλος, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του καταδικασθέντος για εγκληματική οργάνωση να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
«Έχω μία απορία. Τι κράτος είναι αυτό στη χώρα μας που δίνει τη δυνατότητα σε καταδικασμένους νεοναζί στη μία κάλπη να εκτίθενται στην λαϊκή ετυμηγορία και στην άλλη κάλπη όχι. Και να ρωτήσω δημόσια τι σκέφτεται να κάνει η κεντρική διοίκηση με το θέμα των ευρωεκλογών. Ο νόμος λέει πως εάν εκλεγεί θα οδηγηθεί ο Δημοτικός Σύμβουλος σε παύση, και κατά μείζονα λόγο έπρεπε να έχει φέρει πιο γρήγορα ένα νομικό φρένο. Γιατί έτσι του δίνει τη δυνατότητα να κάνει μία καμπάνια σκοτεινή στις γειτονιές της. Σε κάθε περίπτωση ο φασισμός πρέπει να μείνει έξω από την κοινωνία».
Πηγή