Κουλούρια Θεσσαλονίκης
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 3 κοφτές κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κοφτές κουτ. σούπας αλάτι
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 1/2 φλιτζ. σπορέλαιο + επιπλέον για τα ταψιά
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1/2 κιλό νερό χλιαρό
- 1/2 κιλό νερό βρύσης
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 300 – 400 γρ. σουσάμι
Διαδικασία
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, το λάδι και το ταχίνι.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε, με τον γάντζο, για περίπου 15 λεπτά. Όταν έχουμε μια σφιχτή ζύμη, σταματάμε το ζύμωμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 ίσα μέρη. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό βρύσης.
Διαλύουμε σε αυτό το μέλι. Βάζουμε σε άλλο μπολ το σουσάμι. Λαδώνουμε 2 – 3 μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες. Πλάθουμε κάθε μέρος ζύμης σε λεπτό κορδόνι, μήκους περίπου 20 εκ. Ενώνουμε τις άκρες κάθε κορδονιού σχηματίζοντας ένα κουλούρι.
Βουτάμε το κουλούρι πρώτα στο μπολ με το μέλι. Και μετά στο σουσάμι. Το ακουμπάμε στο ταψί ή τη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μέρη ζύμης.
Φροντίζουμε να υπάρχει μια σχετική απόσταση ανάμεσα στα κουλούρια. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα. Βάζουμε ταυτόχρονα όλα τα ταψιά ή τις λαμαρίνες στον φούρνο. Ψήνουμε τα κουλούρια για 20 λεπτά.
Μυστικό: Μπορούμε, αφού κρυώσουν τελείως, να τα καταψύξουμε. Διατηρούνται αναλλοίωτα. Απλώς τα βγάζουμε από την κατάψυξη 1 ώρα πριν τα φάμε.