Δύο μέτρα για να τονώσει την οικοδομή και να καλμάρει τους ιδιοκτήτες που χάνουν εισοδήματα από το αναγκαστικό κούρεμα στα ενοίκια κάνει η κυβέρνηση.

Πρώτον, καταργεί τον φόρο στις γονικές δωρεές σε χρήμα έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας των παιδιών τους και, δεύτερον, προχωρεί στο κούρεμα και του ΕΝΦΙΑ (αν χρειαστεί) για τους ιδιοκτήτες που χάνουν εισοδήματα από ενοίκια λόγω κορωνοϊού.

Αντίμετρα

Καθώς όλα δείχνουν ότι η αναγκαστική μείωση ενοικίων για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης και τους εργαζομένους σ’ αυτές που πληρώνουν βαρύ κόστος από την πανδημία θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τα αντίμετρα για να ανακουφίσει φορολογικά τους ιδιοκτήτες που χάνουν εισοδήματα και καλούνται να πληρώσουν φόρους.

Οπως προβλέπει η ρύθμιση που νομοθέτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν τώρα τις φορολογικές δηλώσεις τους ισχύει η μείωση φόρου εισοδήματος ίση με το 30% των απωλειών που έχουν μέχρι τώρα (έξι μήνες) από την αναγκαστική μείωση (40%) των ενοικίων στους κορωνοϊόπληκτους.

Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει αυτόματα συμψηφισμός του φόρου με τις απώλειες που έχουν και δεν πληρώσουν.

Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, για όσους ιδιοκτήτες οι απώλειες είναι μεγαλύτερες από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδημάτων του 2019, τότε θα γίνει συμψηφισμός για το υπόλοιπο ποσό και με τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη θέσπιση αφορολογήτου για δωρεές που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Το μέτρο έχει προφανή στόχο τη στήριξη της αγοράς ακινήτων, η οποία πλήττεται από την πανδημία. Το συγκεκριμένο μέτρο που αναμένεται να ψηφιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό κόστος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας στη δικαιολόγηση του «πόθεν έσχες».

Η νέα ρύθμιση

Σήμερα η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια δωρεά 20.000 ευρώ από τον πατέρα στην κόρη του επιβαρύνεται με φόρο 2.000 ευρώ, τον οποίο συνήθως πληρώνει ο γονιός. Με τη νέα ρύθμιση γονικές παροχές χρημάτων έως 150.000 ευρώ που θα διατεθούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες, ενώ για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και έως 300.000 ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή μόλις 1%. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η γονική παροχή των 20.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητη και ο γονιός, ο οποίος συνήθως επιβαρύνεται με τον φόρο, θα γλιτώσει 2.000 ευρώ.

Με βάση τη νέα ρύθμιση:

1. Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφαρμόζεται η κλίμακα του κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

2. Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

3. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. αγορά αυτοκινήτου.

4. Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

Πηγή