Η προσθήκη εσπρέσο δίνει νέες διαστάσεις σε ένα οικείο, αγαπημένο γλυκό.
Οι vegan μπορούν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας αντί για κανονικό στην κρεμ καραμελέ και κρέμα vegan στα μπισκότα
Για 6 άτομα:
- 800 ml πλήρες γάλα καρύδας
- Περίπου 50 ml φρέσκος εσπρέσο
- 100 γρ. ψιλή ζάχαρη
- μικρή πρέζα κόκκοι βανίλιας
Για το σιρόπι:
- 200 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 75 ml (5 κ.σ.) νερό
Εκτέλεση:
- Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βράστε το νερό με τη ζάχαρη (ίσα ίσα να είναι βρεγμένη η ζάχαρη) χωρίς να ανακατέψετε.
- Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να καραμελώνει και δείτε τις πρώτες σκούρες κηλίδες (5-10′), ανακατέψτε μια γρήγορα και αφήστε να ψηθεί μέχρι να έχετε ένα πορτοκαλί-καφέ χρώμα (καραμέλας).
- Ρίξτε σε καθένα από 6 φορμάκια 2 κ.σ. της καραμέλας.
- Για την κρέμα, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πάρει βράση.
- Σιγοβράστε για 10-15′, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Ρίξτε την κρέμα στα φορμάκια και βάλτε στο ψυγείο για 12-24 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Για 10-12 μπισκότα φιστικιού:
- 2 κ.σ. κορνφλάουρ
- 2,5 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
- μύτη κ.γ. αλάτι
- 80 γρ. ψημένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- 100 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 60 ml αμυγδαλόγαλα
- 1 κ.σ. λιωμένο φυτικό βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μισή βανίλια)
- Για το ψήσιμο: 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- Για το σερβίρισμα: 75 γρ. λιωμένη μαύρη σοκολάτα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Απλώστε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
- Ανακτέψτε το κορνφλάουρ με τον χυμό πορτοκάλι και αφήστε στην άκρη.
- Ανακατέψτε καλά σε άλλο μπολ το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι, τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Χτυπήστε τη ζάχαρη με το γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέστε το κορνφλάουρ χτυπήστε για άλλα 3′.
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μακρόστενες λωρίδες πλάτους 7,5 εκ. και πάχους 2,5 εκ. Μεταφέρετε στη λαμαρίνα, αλείψτε με την κρέμα και πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Ψήστε για 35′.
- Αφήστε να σταθεί για περίπου 10′.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ. Απλώστε ξανά στη λαμαρίνα και ψήστε για άλλα 20′, γυρίζοντας τα μπισκότα και από την άλλη πλευρά στη μέση του ψησίματος.
- Βγάλτε από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και ραντίστε με τη λιωμένη σοκολάτα αν θέλετε.
Οι συνταγές είναι από τα βέγκαν εστιατόρια Mildreds του Λονδίνου. Κυκλοφορεί και ο οδηγός μαγειρικής Mildreds Vegan από τις εκδόσεις Mitchell Beazley.
iefimerida.gr