Κρεμ καραμελέ εσπρέσο


Η προσθήκη εσπρέσο δίνει νέες διαστάσεις σε ένα οικείο, αγαπημένο γλυκό.

Οι vegan μπορούν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας αντί για κανονικό στην κρεμ καραμελέ και κρέμα vegan στα μπισκότα

Για 6 άτομα:

  • 800 ml πλήρες γάλα καρύδας
  • Περίπου 50 ml φρέσκος εσπρέσο
  • 100 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • μικρή πρέζα κόκκοι βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 75 ml (5 κ.σ.) νερό

Εκτέλεση:

  • Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βράστε το νερό με τη ζάχαρη (ίσα ίσα να είναι βρεγμένη η ζάχαρη) χωρίς να ανακατέψετε.
  • Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να καραμελώνει και δείτε τις πρώτες σκούρες κηλίδες (5-10′), ανακατέψτε μια γρήγορα και αφήστε να ψηθεί μέχρι να έχετε ένα πορτοκαλί-καφέ χρώμα (καραμέλας).
  • Ρίξτε σε καθένα από 6 φορμάκια 2 κ.σ. της καραμέλας.
  • Για την κρέμα, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πάρει βράση.
  • Σιγοβράστε για 10-15′, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  • Ρίξτε την κρέμα στα φορμάκια και βάλτε στο ψυγείο για 12-24 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Για 10-12 μπισκότα φιστικιού:

  • 2 κ.σ. κορνφλάουρ
  • 2,5 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
  • μύτη κ.γ. αλάτι
  • 80 γρ. ψημένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 100 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 60 ml αμυγδαλόγαλα
  • 1 κ.σ. λιωμένο φυτικό βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μισή βανίλια)
  • Για το ψήσιμο: 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • Για το σερβίρισμα: 75 γρ. λιωμένη μαύρη σοκολάτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Απλώστε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
  • Ανακτέψτε το κορνφλάουρ με τον χυμό πορτοκάλι και αφήστε στην άκρη.
  • Ανακατέψτε καλά σε άλλο μπολ το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι, τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Χτυπήστε τη ζάχαρη με το γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέστε το κορνφλάουρ χτυπήστε για άλλα 3′.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μακρόστενες λωρίδες πλάτους 7,5 εκ. και πάχους 2,5 εκ. Μεταφέρετε στη λαμαρίνα, αλείψτε με την κρέμα και πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Ψήστε για 35′.
  • Αφήστε να σταθεί για περίπου 10′.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ. Απλώστε ξανά στη λαμαρίνα και ψήστε για άλλα 20′, γυρίζοντας τα μπισκότα και από την άλλη πλευρά στη μέση του ψησίματος.
  • Βγάλτε από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και ραντίστε με τη λιωμένη σοκολάτα αν θέλετε.

Οι συνταγές είναι από τα βέγκαν εστιατόρια Mildreds του Λονδίνου. Κυκλοφορεί και ο οδηγός μαγειρικής Mildreds Vegan από τις εκδόσεις Mitchell Beazley.

iefimerida.gr