Η εταιρεία έχει πάρει «ανάσα» το τελευταίο διάστημα, καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο (fund) Farallon Capital Management έχει χορηγήσει ενδιάμεση τραπεζική χρηματοδότηση αρχικά έως 12 εκατ. ευρώ.

Ανηφορικός είναι ο δρόμος του εισηγμένου ομίλου κλινικών και διαγνωστικών κέντρων Euromedica προς την επιστροφή στην κανονικότητα, επιτυγχάνοντας, δηλαδή, συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της μέσω του άρθρου 106α. Χθες, εκδικάστηκε η αίτηση λήψης προληπτικών µέτρων που είχε καταθέσει η εταιρεία και πλέον μένει να φανεί όταν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου εντός του προσεχούς διαστήματος, εάν η εταιρεία θα εξακολουθήσει να παραμένει θωρακισμένη έναντι επιθετικών ενεργειών των πιστωτών της. Η εταιρεία έχει πάρει «ανάσα» το τελευταίο διάστημα, καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο (fund) Farallon Capital Management, που αποτελεί στρατηγικό μέτοχο, µέσω των εταιρειών Healthcare Investors (Greece) και Healthcare Investors IIΙ, έχει χορηγήσει ενδιάμεση τραπεζική χρηματοδότηση αρχικά έως 12 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή επέτρεψε την ολοσχερή εξόφληση της οφειλόµενης µισθοδοσίας, την έγκαιρη καταβολή της τρέχουσας μισθοδοσίας και την κάλυψη των αναγκαίων κεφαλαιουχικών δαπανών της Euromedica. 

Η Κλινική Δωδεκανήσου

Το Farallon πρόκειται να επενδύσει ακόμη περίπου 5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Euromedica, την εταιρεία Γενική Κλινική Δωδεκανήσου για την οποία έχει κατατεθεί αίτηση εξυγίανσης που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη 5 Μαρτίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην οικονομική έκθεσή της η εισηγμένη, για την εν λόγω εταιρεία έχει επιτευχθεί, ήδη, επί της αρχής συμφωνία με τους πιστωτές της. Η Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, που είναι δυναμικότητας 107 κλινών και διαθέτει ως συνεργάτες περισσότερους από 200 ιατρούς, διαθέτει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 16,6 εκατ. ευρώ. 

Με τις αποφάσεις των δύο παραπάνω δικαστικών υποθέσεων να αναμένονται τους προσεχείς μήνες, η διοίκηση της Euromedica εκτιμά ότι κατά τη φετινή χρονιά η εισηγμένη θα ολοκληρώσει την κεφαλαιακή και χρηµατοοικονοµική αναδιάρθρωσή της, η οποία θα εξαρτηθεί και από ενδεχόμενη συμφωνία με επενδυτή.

Την επιστροφή στην κανονικότητα κρίνει, ώς ένα βαθμό, η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η Siemens Healthcare, η οποία έχει απαιτήσεις 3,5 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, από πωληθέντα και παραδοθέντα χημικά αντιδραστήρια και από υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης των ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων. Κατά τη θυγατρική του ομίλου Siemens, η οποία έχει βασίσει την αίτηση πτώχευσης σε μεγέθη του 2016, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια που τοποθετούνται σε -197,2 εκατ. ευρώ (ανέρχονται σε -320,5 εκατ. ευρώ, βάσει των μεγεθών του 2018) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Euromedica. Πάντα βάσει των μεγεθών του 2016, η Siemens Healthcare αναφέρει ότι το σύνολο των υποχρεώσεών της διαμορφώνεται σε 465,3 εκατ. ευρώ, με τις κυριότερες οφειλές της, «που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε στο ελάχιστο» να είναι προς προμηθευτές, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι το ποσό των υποχρεώσεων της εταιρείας αυξήθηκε σε 491 εκατ. ευρώ και 515,4 εκατ. ευρώ, το 2017 και 2018, αντίστοιχα. Η Siemens Healthcare σημειώνει ακόμη ότι η ακίνητη περιουσία της Euromedica είναι λίαν βεβαρημένη, καθώς υπάρχουν προσημειώσεις 316,1 εκατ. ευρώ και 242,7 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας, αντιστοίχως.

Η ανάκαμψη του κλάδου υγείας και η υπολογίσιμη εμπορική θέση της Euromedica θα μπορούσαν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να τροφοδοτήσουν τα σχέδια εξυγίανσης της εισηγμένης.  

kathimerini.gr