Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τις κροκέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο για μέσα
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
- πιπέρι
- ελάχιστο ως καθόλου αλάτι
- αλεύρι για το αλεύρωμα της κροκέτας
- 600 γραμμάρια παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
- 4 πατάτες βρασμένες μέτριες
- 6-7 φιλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για την σκορδαλιά
- 1 κιλό πατάτες
- 4-5σκελιδες σκόρδο ανάλογα τα γούστα
- 1 ποτήρι λαδί
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- Από 3 λεμόνια τον χυμό τους
- ¾ ποτηριού νερό
Εκτέλεση
Για τις κροκέτες
- Από το βράδυ ξαλμυρίζετε το μπακαλιάρο αλλάζοντας 2-3 φορές κατά διαστήματα το νερό ή αγοράζετε έτοιμο ξαλμυρισμένο.
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και με ένα πιρούνι τις κάνετε πουρέ και τις βάζετε σε ένα μπολ.
- Προσθέτετε το μπακαλιάρο που τον κόβετε με το χέρι σε μικρά κομματάκια, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο και το λάδι και όλα αυτά τα ζυμώνετε να γίνουν ένα μείγμα.
- Τα πλάθετε σε κεφτέδες όπως τα σουτζουκάκια τα αλευρώνετε και τηγανίζετε για 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά και είναι έτοιμα.
Για την σκορδαλιά
- Βράζετε τις πατάτες με λίγο αλάτι για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις περνάτε από τον μύλο του πουρέ να πολτοποιηθούν, ή τις κόβετε σε κύβους και τις πολτοποιείτε στο μούλτι.
- Μετά βάζετε τις πατάτες, το σκόρδο λιωμένο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Αν την θέλετε πιο ξινή ή πιο καυτερή προσθέτετε λεμόνι ή σκόρδο ανάλογα.