Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 θα πρέπει οι πολίτες να προσφύγουν στα δικαστήρια για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»  προκειμένου να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία.

Πάντως υπολογίζεται πως 389.836 ακίνητα είναι  “αγνώστου ιδιοκτήτη” από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες) σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 23 περιοχές στην Αττική. Δηλαδή ο αριθμός των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη” μεταφράζεται σε ποσοστό  5,50%.

Μάλιστα διευκρινίζεται πως εάν σήμερα δεν γίνει διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών, τότε οι ιδιοκτήτες  θα χάσουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια μόνο για τη διεκδίκηση της χρηματικής αποζημίωσης και όχι για την ανάκτηση του ακινήτου, όπως αναφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία. Αυτό όμως δεν ισχύει σε περίπτωση που το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης.

Ουσιαστικά, ο ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές θα μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού. Ενώ εάν  δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους, τότε ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ζητήσει την αυτούσια απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης).

Πόσα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» έχουν περάσει ήδη στα χέρια του Δημοσίου

Σημειώνεται δε πως στα “χέρια” του Δημοσίου έχουν περάσει ήδη 14.484 ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”.  Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές της χώρας στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018.  Σημειώνεται δε πως σε 170.000 εκτιμάται πως ανέρχονται τα ακίνητα ” αγνώστου ιδιοκτήτη” και πως  τα περισσότερα από αυτά αφορούν τα γεωτεμάχια.

Πάντως τα περισσότερα ακίνητα  «αγνώστου ιδιοκτήτη» φαίνεται πως εντοπίζονται μεταξύ άλλων:

  • στο Κορωπί Αττικής (σχεδόν 10.300),
  • στον Δήμο Θεσσαλονίκης (σχεδόν 8.200),
  • στις  Αχαρνές (6.100),
  • στην Μάνδρα Αττικής (5.800) και
  • στην Πάτρα (5.300).
  • στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στο Ελληνικό (27,2%),
  • στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στις  Πρασιές με 15,6%,
  • στην Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο Ελαιοχώρι (15,4%)
  • στην Ευρυτανία  και συγκεκριμένα στο Μουζίλο  (14%)

 

 

 

 

 


enikonomia.gr