Νέα γενιά κόκκινων δανείων ύψους 7 έως και 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, από τα οποία ο κύριος όγκος θα προέλθει από την υποτροπή των ήδη ρυθμισμένων δανείων σε καθεστώς αθέτησης.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos με θέμα «Κόκκινα δάνεια: η νέα πραγματικότητα». Τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 10%-15% και θα προστεθούν στο απόθεμα των 70 δισ. ευρώ που υπάρχει ήδη, μια πρόβλεψη που μας φέρνει κοντά ή λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα της Ιταλίας, που με βάση έρευνα της Scope θα καταγράψει ανάλογη αύξηση. Οπως εξήγησε ο κ. Καλαντώνης, σε καθεστώς αθέτησης εκτιμάται ότι θα πέσουν τα τρία τέταρτα των δανείων που ήταν σε καθυστέρηση και εξυπηρετούνται έπειτα από ρύθμιση, ενώ το υπόλοιπο ένα τέταρτο θα προέλθει από το ενήμερο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Να ελεγχθεί η εξάπλωση…

Για κύμα νέων κόκκινων δανείων έκανε λόγο και ο επικεφαλής της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κρίσιμη δουλειά από την πλευρά των τραπεζών και των servicers (διαχειριστών) τους επόμενους μήνες είναι η προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωσή τους. Πρόκειται για ένα είδος επιδημίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος, εκτιμώντας ότι η διαχείρισή της είναι καθοριστική προκειμένου να υπάρξει και ο απαραίτητος χρόνος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων στη χώρα υπεραμύνθηκαν του ρόλου των τραπεζών στη διαχείριση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Οπως επεσήμανε ωστόσο ο κ. Γεωργακόπουλος, «οι ρυθμίσεις δανείων λειτουργούν αποτελεσματικά σε περιβάλλον αναγκαστικής εκτέλεσης» και ζητούμενο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και στον νέο πτωχευτικό κώδικα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η προστασία της ιδιοκατοίκησης και όχι της ιδιοκτησίας. «Πριν από την 10ετή οικονομική κρίση γίνονταν 60.000 πλειστηριασμοί τον χρόνο στη χώρα μας, όταν ο δείκτης των κόκκινων δανείων ήταν μόλις στο 5%», σημείωσε ο κ. Καλαντώνης. Μεταξύ 2010-2015 οι πλειστηριασμοί είχαν «παγώσει», και το 2019, παρότι ο δείκτης κόκκινων δανείων ήταν στο 40%, πραγματοποιήθηκαν μετά βίας 20.000 πλειστηριασμοί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία για να συμπεράνουμε ότι το μέτρο των πλειστηριασμών, που είχε απενεργοποιηθεί πλήρως για πολλά χρόνια, επηρέασε αρνητικά και την κουλτούρα πληρωμών», κατέληξε ο κ. Καλαντώνης.

Σχολιάζοντας τον υπό διαμόρφωση νέο πτωχευτικό κώδικα, οι κ. Γεωργακόπουλος και Καλαντώνης υποστήριξαν ότι τα αναγκαστικά μέτρα, όπως ο πλειστηριασμός, δεν πρέπει να αναστέλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της πτώχευσης. Η πτωχευτική διαδικασία και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δύο έννοιες αντικειμενικά ασύμβατες, υποστήριξε ο κ. Καλαντώνης, ο οποίος επεσήμανε ότι η πτώχευση πρέπει να είναι εργαλείο για να καθαρίσει η αγορά και όχι ανάχωμα για να καθυστερήσει η εξυγίανση.

Η bad bank

Κληθείς να σχολιάσει την προοπτική μιας bad bank, ο επικεφαλής της Intrum υπογράμμισε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ που έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες, χαρακτηρίζοντας «δόκιμο» να εξεταστεί και αυτό το σενάριο στην πορεία. Από την πλευρά του, ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι εκ των υστέρων προκύπτει πως μια bad bank θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί στις αρχές της προηγούμενης κρίσης και εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να υιοθετηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Σε δύσκολη θέση τα ξενοδοχεία

Ειδική αναφορά έγινε, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης, στον κλάδο του τουρισμού. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain Πάνος Παλαιολόγος εξέφρασε την αγωνία του τουριστικού κλάδου για μαζικά πωλητήρια σε ξενοδοχεία λόγω της κρίσης. Στόχος είναι «να αντεπεξέλθουμε στην κρίση, να βελτιώσουμε το προϊόν, έτσι ώστε το εισόδημα να παραμείνει στη χώρα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «αποφύγαμε το πλιάτσικο από αγοραστές στην προηγούμενη κρίση, καθώς οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα δίνοντας πίστωση χρόνου στον κλάδο». Ο κ. Παλαιολόγος εξήγησε ότι μια χαμένη χρονιά δεν θα έπρεπε να είναι η χαριστική βολή για τον τουρισμό, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του λόγω του κατακερματισμού στον κλάδο και κάλεσε για εθνική συνεννόηση. Σχολιάζοντας ο κ. Καλαντώνης δήλωσε ότι «θα σταθούμε δίπλα στους πελάτες μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα διαθέσουμε 700 εκατ. στους ενήμερους και δυνατούς παίκτες για να βγουν αλώβητοι από την κρίση». Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι υπάρχουν κατηγορίες ξενοδοχείων και ξενοδόχων, και «οι λύσεις που θα προσφέρουμε θα αφορούν και αυτούς που είναι έστω οριακά βιώσιμοι και αξίζουν να τους βοηθήσουμε», ξεκαθαρίζοντας ότι «στους μη βιώσιμους οι λύσεις είναι περιορισμένες». Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε για εικόνα καταστροφής στις επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει φέτος.

kathimerini.gr