Με μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ομολόγων «απάντησαν» οι διεθνείς οίκοι στην αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch, στο «ΒΒ» από «ΒΒ-» πριν, και με θετικές προοπτικές από σταθερές. Πλέον, η βαθμολογία της Fitch είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί στην Ελλάδα από τότε που πέρασε το κατώφλι των πακέτων διάσωσης το 2010, και βρίσκεται μόλις δύο σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα», την οποία και η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να κατακτήσει στο α΄ εξάμηνο του 2021.

Κίνηση-έκπληξη, σε σχέση με τις προσδοκίες της, χαρακτήρισε η Morgan Stanley την «ετυμηγορία» της Fitch, τονίζοντας πως η αναβάθμιση αυτή προσθέτει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι σε θετική πορεία. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους βελτιώνεται σταδιακά και η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται πως «ανεβάζει μομέντουμ» επίσης. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, ενώ η πιθανότητα της χώρας μας να ανακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των αγορών φέτος.

Η Citigroup επισημαίνει πως πλέον η Fitch δίνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα τονίζοντας πως η δημοσιονομική πολιτική στη χώρα και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον έχουν γίνει πιο υποστηρικτικά απέναντι στην ανάπτυξη και αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, και έτσι αναμένει περισσότερες αναβαθμίσεις από τους οίκους το επόμενο διάστημα.

H Fitch ανέφερε ξεκάθαρα πως η μεταρρυθμιστική πορεία που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αναβάθμιση, τονίζει η DZ Bank. Στα θετικά τοποθετεί επίσης τη μείωση των φόρων, τις προσπάθειες για περαιτέρω μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα και τα πιο εντατικά σχέδια για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ δηλώνει αισιόδοξη για την εξέλιξη του δείκτη χρέους και αναμένει να μειωθεί στο 161% το επόμενο έτος. Ως παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η Fitch αναφέρει τη συνεχιζόμενη μείωση του συνολικού χρέους, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό κλάδο.

Τέλος, οι αναλυτές τόνισαν πως το «δώρο» αυτό της Fitch θα λειτουργήσει θετικά για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία και χθες σημειώσαν εντυπωσιακό ράλι, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό κάτω του 1,15%. Οπως σημείωσε ο αναλυτής της Commerzbank Ρένερ Γκούντερμαν, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα, λόγω της αυξανόμενης προσδοκίας ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να κινηθεί προς το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

kathimerini.gr