Να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Τέταρτης με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου σε επίπεδο κορυφής αναμεσά σε Αθήνα και Άγκυρα με την προώθηση σε πρώτη φάση μιας θετικής ατζέντας.

Κ. Μητσοτάκης: «Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ η μοναδική διαφορά μας»

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγκατάϊ Κίλιτς.

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παίρνει τα F-16 η Άγκυρα

Το διπλωματικό παζάρι του Ταγίπ Ερντογάν για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απέδωσε καρπούς, καθώς φαίνεται να πήρε τα εκσυγχρονισμένα F-16 που ζήταγε εδώ και μήνες.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής και ξεκάθαρος εδώ και μήνες υποστήριξε την πώληση των F-16 στην Τουρκία, καθώς αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ, να αποκτήσει η Τουρκία αυτή την ικανότητα. Δεν έχει θέσει επιφυλάξεις ή όρους σε αυτό στα δημόσια και ιδιωτικά σχόλιά του τους τελευταίους μήνες και σκοπεύει να προχωρήσει σε διαβούλευση με το Κογκρέσο», σημείωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η Αθήνα δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από το γεγονός και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα θωρακίζεται με σύγχρονα οπλικά συστήματα ενώ ήδη έχει τα γαλλικά Rafal παραλαμβάνει συνεχώς αναβαθμισμένα F-16 VIPER και προχωρά τις διαδικασίες για την προμήθεια των F-35.

Θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Δύσης. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου.»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει τώρα να περάσει την πώληση των τουρκικών F-16 από το Κογκρέσο και να πείσει τους γερουσιαστές ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απειλούν την Ελλάδα.

«Aν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα», σχολίασε ο Μπόμπ Μενέντεζ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την αγορά 40 νέων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 αεροσκαφών.


Πηγή