Μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικές μέρες στην πλατεία Συντάγματος, οι αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την θεομηνία Ντάνιελ και Ελίας, θα συναντηθούν αύριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία των παραγωγών θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί της Δευτέρας, αποτελούμενη από 15 άτομα. Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και εκείνο που αφορά τη Λίμνη Κάρλα, όπου πάνω από τα 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών, αλλά και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.
Ακόμη, οι Θεσσαλοί αγρότες αναφέρουν ότι «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μέχρι να βρεθούν λύσεις», ενώ υπογραμμίζουν ότι εκτός από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου
Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο Master Plan που του παρουσίασε πριν λίγες μέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας. Σε αυτό περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα.
Προβλέπεται ακόμη και η προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.
Ως προς το αίτημα για την επίσπευση των αποζημιώσεων, ο Μητσοτάκης αναμένεται να πει πως ήδη έχουν ληφθεί σειρά μέτρων, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.
«Γι’ αυτό θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας.», τόνισε.