Ο σοκολατένιος κορμός ή αλλιώς La Buche de Noel αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Σερβίρεται παραδοσιακά την περίοδο των Χριστουγέννων στη Γαλλία, το Κεμπέκ και άλλες γαλλόφωνες χώρες, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί παγκοσμίως.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος περιλαμβάνει ένα παντεσπάνι που γεμίζεται με σοκολατένια βουτυρόκρεμα, αλλά έχουν επικρατήσει και αρκετές παραλλαγές, με κρέμα κάστανου, σοκολατένιο παντεσπάνι, ζεστή σοκολατένια sauce, ganache, ακόμα και γεύση εσπρέσο και διαφορετικές ακόμη γεμίσεις ή επικαλύψεις.
Υλικά
Για το παντεσπάνι:
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
5 αυγά
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα:
100 γρ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού νερό
3 κρόκοι αυγών
250 γρ. ανάλατο βούτυρο
100 γρ. μαύρη σοκολάτα
2 ml καφέ (κατά προτίμηση εσπρέσο)
Εκτέλεση
Χτυπάμε τους 4 κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Όταν το μίγμα γίνει κρεμώδες, προσθέσουμε ένα ολόκληρο αυγό, και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σταδιακά προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, και στη συνέχεια, ρίχνουμε τα 4 ασπράδια που μας έμειναν.
Ανοίγουμε το φούρνο ώστε να προθερμανθεί.
Βάζουμε τη λαδόκολλα, ελαφρά βουτυρωμένη, πάνω σε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ. περίπου.
Απλώνουμε το μείγμα που φτιάξαμε στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
Όταν ψηθεί το μείγμα αυτό, που θα αποτελέσει τη βάση, δηλαδή το παντεσπάνι για τον κορμό που φτιάχνουμε,το γυρίζουμε ανάποδα.
Βγάζουμε τη λαδόκολλα, τυλίγουμε το παντεσπάνι ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό και το αφήνουμε στην άκρη λίγη ώρα,για να κρυώσει.
Λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό σε χαμηλή φωτιά για να γίνει ένα παχύ σιρόπι.
Σιγά-σιγά ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω από τους 3 κρόκους αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να κρυώσει τελείως.
Προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία η κρέμα.
Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο μπολ.
Στο ένα μπολ προσθέτουμε τον καφέ και στο άλλο τη μαύρη σοκολάτα, αφού την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.
Ανοίγουμε το παντεσπάνι προσεχτικά για να μην σπάσει και απλώνουμε την κρέμα που έχουμε προσθέσει τον καφέ.
Τυλίγουμε τον κορμό.
Περνάμε την επιφάνειά του με την κρέμα που έχουμε προσθέσει τη σοκολάτα.
Για να κάνουμε τις γραμμές, χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και τραβάμε γραμμές κατά μήκος.
Τέλος από πάνω μπορούμε να διακοσμήσουμε τον κορμό όπως θέλουμε, είτε ρίχνοντας ζάχαρη άχνη, είτε βάζοντας ζαχαρωτά.