Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Θέρμου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο στο Θέρμο γύρω στις 11. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον κ. Παυλόπουλο, όπως και πολλοί επίσημοι, οι τοπικές αρχές αλλά και πλήθος πολιτών.

Η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε σύμφωνα με το πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου και η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ακαρνανίας και Αιτωλίας κ.Κοσμά.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευχή να γίνει το Θέρμο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επεσήμανε πως το Μουσείο Θέρμου είναι μια σπουδαία επένδυση για τον τουρισμό και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας η οποία δυναμώνει το brand name όλης της Περιφέρειας.
Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Θέρμου κ.Σπύρο Κωνσταντάρα, ο οποίος μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον κ. Παυλόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας οφείλουμε πολλά και αναγνωρίζουμε την εξέχουσα προσφορά σας στον τόπο μας».
Στη συνέχει πραγματοποίησε σύντομη ομιλία η Προϊσταμένη της ΕΦ. Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κα Ολυμπία Βικάτου, η οποία παρουσίασε την πορεία ανέγερσης του Μουσείου Θέρμου αλλά και συνοπτικά την ιστορία του Κοινού των Αιτωλών.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε διεξοδική αναφορά στην ιστορία της Αιτωλικής Συμπολιτείας επικαλούμενος τα επίκαιρα διδάγματά της και χαρακτηρίζοντάς την ως μια εμβληματική περίοδο της Ελλάδας, παρομοιάζοντάς την, δε, με το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. «Το Θέρμο θα σημαδεύει την προσωπική μου ιστορική διαδρομή», είπε χαρακτηριστικά, σε μια ομιλία που έβριθε από συμβολισμούς και αναφορές στο μέλλον της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, είναι η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Ο κ. Παυλόπουλος δεν δίστασε να κάνει αναφορά ακόμα και στο Brexit, αναφέροντας πως «πρόκειται σίγουρα για πλήγμα στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ωστόσο η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα νικήσει».
Ακολούθησε ξενάγηση από την κα Βικάτου στο νέο Μουσείο ενώ το πρόγραμμα στη συνέχεια είχε παράθεση γεύματος από τον Δήμαρχο Θέρμου προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

IMG_9789

IMG_9790

IMG_9768

IMG_9773

IMG_9776

IMG_9786

IMG_9793

IMG_9766

IMG_9795

IMG_9809

IMG_9796

IMG_9801

IMG_9802

IMG_9804

Πηγη – Φωτογραφίες : agrinionews.gr