Η μηλόπιτα που θα αφήσει εποχή!

Υλικά

Για τη ζύμη

2 φλιτζάνια καθαρισμένα αμυγδαλόψιχα

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

1 αυγό

Για τη γέμιση

3 κούπες πράσινα ξινόμηλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (απο 3-4 μήλα)

1/3 φλιτζανιού σιρόπι σφένδαμου

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ταπιόκα

2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη

1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα

1/3 φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

4 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Ρίχνετε την αμυγδαλόψιχα και το αλάτι σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπέντερ και ανακατέψτε. Προσθέστε το ηλιέλαιο και το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια αφαιρέστε τη ζύμη από τον επεξεργαστή τροφίμων και την τοποθετείτε σε μια φόρμα στρογγυλή 22 εκ. Απλώνετε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια της φόρμας και βάζετε να ψηθεί για 5 λεπτά στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Για τη γέμιση

Ενώ ψήνετε τη ζύμη στο φούρνο, ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από την ταπιόκα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύετε περιστασιακά. Όταν τα μήλα μαλακώσουν αλλά είναι ακόμα τραγανά, προσθέστε την ταπιόκα . Μόλις το υγρό από τα μήλα έχει πήξει και η ταπιόκα διαλυθεί, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνετε τα μήλα μέσα στη βάση ζύμης για την μηλόπιτα.

Για την επικάλυψη

Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μούλτι ή στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να σχηματιστεί ένα απαλό μείγμα. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα.

Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Πηγή