Ένα φαγητό τουρλού που αξιοποιεί την αφθονία κολοκύθας αυτή την εποχή. Απλό και εύκολο, απογειώνεται με το ξύσμα λεμονιού και τον δυόσμο, που δίνουν φρεσκάδα.
Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα
- 3 πράσα, σε ροδέλες του 1 εκ.
- 300 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, στη μέση
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 600 γρ. γλυκιά κολοκύθα (καθαρό βάρος)
- 300 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 90 ml λευκό ξηρό κρασί
- 30 ml χυμός λεμονιού + το ξύσμα από 1 λεμόνι
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός)
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα της κολοκύθας. Πετάμε κουκούτσια και ίνες και κόβουμε την ψίχα σε μέτρια κομμάτια.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο στο μισό λάδι, με λίγο αλάτι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και τις πατάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Ελέγχουμε στα μισά και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό και το ξύσμα, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε.
Μοιράζουμε σε πιάτα, σκορπίζουμε τον δυόσμο και σερβίρουμε με γραβιέρα, ψωμί και ελιές.