Οι προθέσεις είναι δεδομένα αγνές, όμως το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι αντίθετο από το επιθυμητό. Το mother.gr καταγράφει τις πιο κλασικές λανθασμένες αντιλήψεις των γονιών στο κομμάτι της ανατροφής:


«Το παιδί μου δεν πρέπει να στερηθεί τίποτα!»

Κλασική αντίληψη των υπερπροστατευτικών γονιών, οι οποίοι θεωρούν ότι με το να προσφέρουν τα πάντα και να κάνουν όλα τα χατίρια στο παιδί τους, θα είναι ευτυχισμένο. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, αφού ναι μεν θα είναι ευτυχισμένο, ταυτόχρονα όμως θα μεγαλώσουν ένα εγωκεντρικό και κακομαθημένο παιδί.


«Δεν μπορώ να το ακούω να κλαίει!»

Κανένας γονιός δεν απολαμβάνει να ακούει το μικρό του να κλαίει, όμως δε θα πρέπει να τρέχετε κοντά του με το που αρχίζει να κλαίει. Αν αυτό γίνει μόνιμη κατάσταση, το παιδί σας θα μάθει να το χρησιμοποιεί ασυνείδητα ως «στρατηγική» για να ασχολείστε μονίμως μαζί του, ακόμα κι αν δεν έχει ανάγκη από κάτι.


«Δώσε ένα φιλάκι στον παππού και τη γιαγιά!»

Το παιδί δεν είναι μαριονέτα, να κάνει οτιδήποτε εσείς θεωρείτε σωστό. Αν δε νιώθει έτοιμο να φιλήσει τη γιαγιά και τον παππού, δώστε του χρόνο και μην το πιέζετε να υπακούσει στην εντολή σας εδώ και τώρα!


«Πρέπει να με βάλεις στη ζωή σου, να ξέρω τι νιώθεις!»

Η εμπιστοσύνη δεν απαιτείται, αλλά κερδίζεται με το χρόνο. Μπορεί να είσαστε γονείς του, όμως το παιδί σας είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω ηλικίας, χρειάζεται το χρόνο του για να αρχίσει να μοιράζεται μαζί σας σκέψεις και προβληματισμούς. Καλό είναι να του τον δώσετε!

govastileto.gr


Πηγή