Κανείς δεν αντιλέγει ότι η διατροφή με σούσι, η οποία έχει ως βάση της το ψάρι, μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Οι επιστημονικοί προβληματισμοί εστιάζονται στους ανθρώπους που καταναλώνουν συστηματικά σούσι.

Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών, όπως συμβαίνει σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά. Ο βαθμός του κινδύνου μάλιστα, αυξάνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά που περιέχει το σούσι.

Μία άλλη παράμετρος, η οποία διερευνάται ακόμη από τους επιστήμονες, είναι αν και κατά πόσον τα βαρέα μέταλλα που περιέχονται σε ορισμένα ψάρια, και ιδιαίτερα στον τόνο και τον ξιφία, μπορεί να είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιαστικά, όσο πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα βρίσκεται το ψάρι, τόσο περισσότερους μολυντές (περιβαλλοντικούς ρύπους) φαίνεται να συγκεντρώνει.

Ποια, όμως, είναι τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και πόσο η κατανάλωση ψαριών τελικά είναι καλή ή επιβλαβής;

Βαρέα Μέταλλα

Η μόλυνση των θαλασσών και των ωκεανών έχει επίπτωση σε όλη την τροφική αλυσίδα, ενώ ο τελικός αποδέκτης της φυσικά, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν για παράδειγμα, ότι ενδεχόμενη παρουσία προσμείξεων υδραργύρου στα μεγάλα ψάρια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αρα αυτή η κατηγορία των ατόμων καλό θα ήταν να αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλα, αρπακτικά ψάρια και οποιοδήποτε ωμό κρέας. Ωστόσο, η κατανάλωση με μέτρο, κάθε μαγειρεμένου θαλασσινού ψαριού δεν είναι μόνο ασφαλής, όπως τονίζουν, αλλά τελικά μια υγιεινή επιλογή, λόγω της παρουσίας λιπαρών οξέων ωμέγα-3.

Ωστόσο, όμως, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί στο σούσι

Βρετανοί γιατροί, σε άρθρο τους στο British Medical Journal Case Reports, επισημαίνουν τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμού ψαριού και τονίζουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του sushi στη Δύση, ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων. Σε άρθρο τους επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του sushi στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.

Πόνοι στην κοιλιακή χώρα, διάρροια, ναυτία και εμετός μπορεί να είναι τα συμπτώματα μιας λοίμωξης που ονομάζεται ανισακίαση και προκαλείται από παρασιτικές προνύμφες που εμφανίζονται στα τοιχώματα του εντέρου, από την παρουσία του εντερικού παράσιτου Anisakis simlex, μετά από κατανάλωση ωμών ψαριών (sushi, sashimi, ωμά φιλέτα ψαριού, καρπάτσο θαλασσινών, καπνιστό και μανιναρισμένο ψάρι). Οι προνύμφες αυτές μεταναστεύουν στις μυϊκές μάζες. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου ψαριού και σε κάποιες ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και διάτρηση του στομάχου και του εντέρου.

Προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα από την υπερβολική κατανάλωση σούσι

Μέλη του Οργανισμού Διαιτολόγων της Αυστραλίας διαπίστωσαν σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε προϊόντα της ασιατικής κουζίνας ότι το ιώδιο που περιέχουν τα φύκια με τα οποία παρασκευάζεται το ιαπωνικό φαγητό, επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα.

Είναι γνωστό, ότι οι ορμόνες αυτές συντίθενται με τη βοήθεια του ιωδίου. Ετσι, τα αυξημένα ποσοστά ιωδίου που βρίσκονται στα φύκια, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ανθρώπων που έχουν προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όπως είπαν οι επιστήμονες.

Συμπερασματικά, δεν θα πρέπει κάποιος να βγάλει από τη διατροφή του το σούσι εάν το αγαπάει πολύ, καθώς το ψάρι κάνει καλό στον οργανισμό και την ανθρώπινη υγεία. Οι ποσότητες, όμως, θα πρέπει να είναι ελεγχόμενες, ενώ κάτι πολύ σημαντικό που τονίζουν επίσης οι επιστήμονες, είναι να προσέχει κανείς ποιο εστιατόριο θα επιλέξει να εμπιστευτεί, γι’αυτού του είδους τις «ιδιαίτερες» και αμφιλεγόμενες τροφές.

Με πληροφορίες από bbc.comcnn.comsushifag.com


Πηγή