Η ουκρανική κρίση και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για τη στάση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, ενώ ο Σ. Λαβρόφ διαβεβαίωσε πως είναι ασφαλείς οι προμήθειες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, ενώ ο κ. Δένδιας τόνισε για την ουκρανική κρίση ότι ένας πόλεμος θα έχει μόνον χαμένους.

Εν συνεχεία, μίλησε για τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη- Βλ. Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο και την ανάγκη συνεργασίας σε  ενέργεια, τουρισμό και αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται και υπηρετεί τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εδαφικής κυριαρχία. “Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τις καλές σχέσεις μας με τη Ρωσία”, είπε και πρόσθεσε ότι “πάντα η Ελλάδα ήταν υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου”

“Πρεσβεύουμε διάλογο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στηρίζουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ’, συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να την προστατεύσει.

Τουρκία

Για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Λαβρόφ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία “συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ανατολική Ευρώπη”, μιλώντας για το “casus belli”, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που απειλεί επισήμως με πόλεμο άλλη χώρα εάν η τελευταία ασκήσει δικαιώματά της τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Λαβρόφ: Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο διασφαλίζει το 40% των αναγκών της

Ο Σεργκέι Λαφρόφ τόνισε: “H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζήτήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024” και πρόσθεσε πως “το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα έχει παρουσιάσει αύξηση 67%, έχοντας φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ, όγκος που συνιστά ρεκόρ από το 2012”.

“Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι “διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών”.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι όπλα τα οποία είναι απαγορευμένα από τις Συμφωνίες του Μινσκ χρησιμοποιούνται στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για “ανησυχητική αύξηση των πληγμάτων με όλμους στην περιοχή.

Ο Σ. Λαβρόφ κατηγόρησε την ειδική επιτροπή παρακολούθησης της τήρησης των ειρηνευτικών συμφωνιών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανατολική Ουκρανία ότι προσπαθεί να καλύψει “παραβιάσεις της εκεχειρίας” από πλευράς της ουκρανικής κυβέρνησης.


Πηγή