Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η επίλυση του θέματος των εμπορικών κυρώσεων είναι η προτεραιότητά του με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να μην έρθει ένας εμπορικός πόλεμος να προστεθεί στo οικονομικό βάρος της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπληξε τη Γαλλία με δασμούς στο κρασί καθώς δεν επετεύχθη επίλυση της 16χρονης διαμάχης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών. Απείλησε επίσης να επιβάλει δασμούς σε γαλλικά καλλυντικά, τσάντες χειρός και άλλες εισαγωγές με αφορμή τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών του Παρισιού σε μεγάλες εταιρίες του Διαδικτύου.
«Οι επιπτώσεις των εμπορικών κυρώσεων στην οικονομία μας είναι πολύ αρνητικές και πολύ επιζήμιες. Έχουμε ήδη την κρίση της πανδημίας», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή στη διάσκεψη Reuters Next. «Δεν θα πρέπει να προσθέσουμε άλλες δυσκολίες σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης».
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι δεν έχει «αρχικές ενδείξεις» από την κυβέρνηση Μπάιντεν για το πώς θα χειριστεί το θέμα του εμπορίου, αλλά ελπίζει να επισκεφθεί ο ίδιος την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο.
Εάν η κυβέρνηση του Μπάιντεν δώσει τη στήριξή της, ο Λεμέρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες, που βρίσκονται σε στασιμότητα, μεταξύ σχεδόν 140 χωρών για να ξαναγραφτούν οι κανόνες διεθνούς φορολόγησης μπορούν να αναβιώσουν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και να ολοκληρωθούν εντός έξι μηνών.
Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα να συλλέγει νέους δασμούς σε ορισμένους μη αφρώδεις οίνους καθώς και στο κονιάκ και άλλα είδη μπράντι από τη Γαλλία, αυξάνοντας τις πιέσεις στην οικονομία που είναι αντιμέτωπη με καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid-19.
‘ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ’
Η πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε χθες ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία που παραπέμπεται δύο φορές, έχει λειτουργήσει ως συναγερμός για τις δημοκρατίες της Δύσης, είπε ο Λεμέρ.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουάσινγκτον είναι, νομίζω, το μεγαλύτερο γεγονός που έχουμε (βιώσει) στις δυτικές δημοκρατίες», είπε ο Λεμέρ. «Το να έχουμε αυτού του είδους το γεγονός θα πρέπει να είναι σαν συναγερμός για όλες τις ευρωπαϊκές και όλες τις δυτικές δημοκρατίες».
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους αμερικανικούς δημοκρατικούς θεσμούς και στην ικανότητα της χώρας να ξεπερνά τις δυσκολίες της.
«Οι δημοκρατίες είναι εύθραυστες», προειδοποίησε. «Θα πρέπει όλοι να το γνωρίζουμε αυτό».
Πηγή