Σε προορισμό για την εκπαίδευση φοιτητών από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει αναδειχθεί το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόσφατα, το μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς έγινε αντικείμενο εγκωμιαστικών σχολίων από το κινεζικό National Geographic.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ξεκίνησε με ενημέρωση για το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη. Περιελάμβανε γνωριμία με τα απολιθωμένα φυτά που έχουν αποκαλυφθεί μέσα στην ηφαιστειακή τέφρα αλλά και αυτά που έχουν χαρτογραφηθεί στις απόκρημνες ακτές και παραλίες της Νησιώπης, τους γεώτοπους, αλλά και πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ερευνών και των ανασκαφικών εργασιών στη Νησιώπη.

Φοιτητές από τη Νέα Υόρκη οδηγούνται στο θαλάσσιο απολιθωμένο δάσος
Φοιτητές από τη Νέα Υόρκη οδηγούνται στο θαλάσσιο απολιθωμένο δάσος

Στο θαλάσσιο απολιθωμένο δάσος οι φοιτητές

Στη συνέχεια, οι φοιτητές μετέβησαν στη νησίδα Νησιώπη έλαβαν πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές, τις γεωμορφές και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης όπου επισκέφτηκαν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και γνώρισαν τα τεκμήρια που αποκαλύπτουν ότι όλη η περιοχή ήταν τμήμα μιας μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας και στα εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν μεγάλα γεωλογικά ρήγματα δημιούργησαν τη νησίδα και τον κόλπο Σιγρίου.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν στη συνέχεια τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για τη μελέτη και την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου και γνώρισαν τα εντυπωσιακά απολιθώματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφικές και ερευνητικές εργασίες του Μουσείου.

Ενα από τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης και αποτελεί το κυριότερο γεωλογικό μνημείο για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Μόλυβος, Πολιχνίτος, Πλωμάρι και Άκρασι.

iefimerida.gr

Πηγή