To εθνικό πιάτο του Λιβάνου τρώγεται και κρύο, σαν πίτα, όλη μέρα.

Mπορείτε να αντικαταστήσετε τις γλυκοπατάτες με απλές πατάτες. Σε αυτήν την περίπτωση, να είσαι πιο γενναιόδωροι με τα μπαχαρικά.

Για 8 άτομα:

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ φλιτζάνια πλιγούρι, μουσκεμένο στο νερό για 10’ και στραγγισμένο σε τουλπάνι
  • 2 ¼ φλιτζάνια τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1 φλιτζάνι λιαστές τομάτες, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού και το ράντισμα
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Τρυπήστε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι (αρκετές τρύπες) και ψήστε για 45-60’ (ή βράστε), μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αφήστε τις να κρυώσουν. Kόψτε τις στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρέστε τη σάρκα τους, την οποία θα βάλετε σε ένα μπολ. Προσθέστε το κρεμμύδι, την πάπρικα, το πιπέρι, το αλάτι, το αλεύρι, το πλιγούρι, τη μοτσαρέλα, τις λιαστές τομάτες, τον βασιλικό και τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά.
  • Λαδώστε ένα ρηχό στρογγυλό ταψί τάρτας 30 εκ. Απλώστε το μείγμα πατικώνοντας ελαφρά προς τα κάτω. Με ένα μαχαίρι χαράξτε 18 μερίδες. Ραντίστε με λάδι και ψήστε για 1 ώρα.
  • Αφήστε το kibbeh να κρυώσει πριν το σερβίρετε.

Από το βιβλίο The Lebanese Kitchen της Salma Hage, εκδ. Phaidon.

iefimerida.gr