Ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στους δρόμους της Βηρυτού.

Kάποιοι βάζουν και μια φλούδα πορτοκαλιού στο τηγάνι που τσιγαρίζεται.

Για 4 άτομα:

  • 4 στήθη κοτόπουλου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1,25 εκ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και
  • 1/4 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. σκόνη κανέλα
  • αλάτι και πιπέρι

Για το κουσκούς:

  • 150 γρ. κουσκούς γίγαντας (moghrabieh)
  • πρέζα κουρκουμάς σκόνη
  • πρέζα σαφράν διαλυμένο σε 2 κ.γ. καυτό νερό
  • 4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος κόλιανδρος
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  • Αλείψτε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο βάλτε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5’ μέχρι να ροδίσει, οπότε γυρίστε το και μαγειρέψτε για άλλα 2’.
  • Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και βάλτε το σε ταψί με την πέτσα προς τα πάνω. Ρίξτε το μέλι και ψήστε στον φούρνο για 20’ ή μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί.
  • Εντωμεταξύ, ζεστάνετε 1 κ.σ. λάδι στο τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 6-8’ μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά.
  • Βράστε το κουσκούς σε αρκετό αλατισμένο νερό που κοχλάει για 6-8’, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην διαλύεται στο στόμα. Στραγγίξτε καλά, και βάλτε το σε πιατέλα. Πασπαλίστε με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά.
  • Βγάλτε το κοτόπουλο από τον φούρνο, και κόψτε το φέτες. Σερβίρετε σε πιατέλα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ρίξτε από πάνω τα υγρά από το ταψί και συνοδέψτε το με το κουσκούς.

Από το βιβλίο The Lebanese Kitchen, εκδ. Phaidon.

iefimerida.gr