Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ και καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών, σημείωσε ότι σήμερα τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούν οι κατάσκοποι, τους δίνουν τη δυνατότητα να δρουν ανενόχλητοι από απόσταση και να μην αφήνουν ίχνη.

«Το σύστημα Tails επιτρέπει τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων αρχείων. Είναι σίγουρο ότι δεν περιμένουμε να βρούμε κάτι από τη φερόμενη ως κατάσκοπο. Το σύστημα Tails δεν είναι καλά μελετημένο από τις σοβαρότερες υπηρεσίες των ΗΠΑ, μερικές δεν μπορούν να το εντοπίσουν καν.

»Αυτό το χρησιμοποιούν κατάσκοποι και κακοποιοί πολύ υψηλού επιπέδου για να συνδεθούν στο σκοτεινό διαδίκτυο».

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, μέσω αυτού του συστήματος, οι χρήστες του «γίνονται αόρατοι, επικοινωνούν μεταξύ τους και εισέρχονται μέσα στο σκοτεινό διαδίκτυο», ενώ δεν αφήνουν πίσω τους κανένα ηλεκτρονικό ίχνος.

Όπως λέει ο ίδιος, η εικόνα που παρουσίαζε η «Μαρία Τσάλλα», «παραπέμπει στην εικόνα μιας κατασκόπου της ανατολικής Γερμανίας πριν 60 χρόνια».

Η σύγχρονη κατασκοπεία βασίζεται σε «εκβιασμό, πάθη και χρηματισμό» λέει ο κ. Λιόλιος, σημειώνοντας ότι «απειλεί πάντοτε τα σημαίνοντα πρόσωπα για διαρροή πληροφορίων επιζήμιων προς το πρόσωπό τους».


Πηγή