ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ελληνική αντίδραση στην υγειονομική κρίση εξήρε σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τη νέα οικονομική κρίση από ό,τι ήταν το 2010.

«Η χώρα που σήμερα στέκεται όρθια στις κεφαλαιαγορές δεν είναι η ίδια χώρα που αναζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια πριν μία δεκαετία» τόνισε ο κ. Σεντένο. «Δεν υπάρχουν ζητήματα ηθικού κινδύνου ή διαρθρωτικών αδυναμιών σε αυτήν την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε τη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν διατεθεί για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Νότου. Στα προγράμματα που έχουν συμφωνηθεί και που είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως το σχέδιο ανάκαμψης Next Generation EU των 750 δισ. ευρώ, σημείωσε, «δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όροι». Οι πόροι που θα διατεθούν «αποτελούν μία χρυσή ευκαιρία» αν χρησιμοποιηθούν «στρατηγικά», είπε. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «βάσει των υφιστάμενων δεδομένων η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προσφύγει στο Pandemic Crisis Support» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, εκτός από τους δικούς της πόρους, θα κάνει χρήση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE (για την επιδότηση εργασίας) και του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σημείωσε όμως ότι η πιστωτική γραμμή του ESΜ είναι «ένα όπλο που θα είναι διαθέσιμο ως το 2022», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας προσφυγής σε δεύτερο χρόνο.

O υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το Next Generation EU «φιλόδοξο, δυναμικό αλλά και ευέλικτο» – μία «δίκαια» αλλά και «ρεαλιστική» πρόταση για την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έδωσε έμφαση στο μεγάλο μέρος του πακέτου – 500 δισ. ευρώ – που προτείνεται να δοθεί ως απευθείας επιχορηγήσεις και κάλεσε τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες του παρελθόντος και να υιοθετήσουν ταχέως τις προτάσεις της Επιτροπής. Ο κ. Σταϊκούρας, τέλος, χαρακτήρισε «σχετικά ικανοποιητικά» τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες για το ελληνικό ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέδειξε τη συμβολή του νέου προγράμματος React-EU (μέρος του Next Generation EU, με προϋπολογισμό 55 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση των πολιτικών συνοχής της Ε.Ε. Όπως υπενθύμισε, το React-EU «παρατείνει την παροχή των συμπληρωματικών πόρων συνοχής ως και το 2022», με «άνευ προηγουμένου ευελιξία» και «100% χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.». Σχετικά με το Recovery and Resilience Facility, το βασικό εργαλείο του Next Generation EU, o κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι «θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα όπως όλα τα άλλα κράτη-μέλη» και ότι μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για τις προοπτικές της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και το εργαλείο ανάκαμψης NextGeneration EU. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι κανένα κράτος-μέλος «δεν έκλεισε την πόρτα» στην πρόταση της Επιτροπής. Ο Ιταλός επίτροπος τόνισε ότι η μεγάλη διάρκεια των δανείων που σκοπεύει να αντλήσει η Κομισιόν από τις αγορές, τα κεφάλαια των οποίων δεν θα αρχίσουν να αποπληρώνονται πριν το 2028, σημαίνει ότι «δεν θα αποτελέσουν τόσο μεγάλο βάρος».

 

kathimerini.gr