Το οικονομικό επιτελείο, από σήμερα και μέχρι το διάστημα που θα ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, στοχεύει σε μέτρα κυρίως στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου να ενδυναμωθούν και να αποφευχθούν νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας.
«Φρένο» στις παροχές βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου μειώνονται δραματικά και τα οποία, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθηθεί σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με στόχο να αποφευχθεί η προσφυγή στα χρήματα του ESM, η εκταμίευση των οποίων προϋποθέτει την τήρηση όρων που ακόμα όμως δεν έχουν αποφασισθεί. Μάλιστα, από τις εκπτώσεις φόρων θα εξαιρεθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, ενώ εφόσον συνεχισθεί η στήριξη των εργαζομένων, αυτή θα χορηγηθεί με βάση τις ημέρες αναστολής της σύμβασης. Παράλληλα, δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων πέραν της 31ης Αυγούστου και οι οποίες αφορούν μόνο όσους έχουν ήδη ενταχθεί στα μέτρα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται, από σήμερα μέχρι και το διάστημα που θα ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, σε μέτρα κυρίως στήριξης των επιχειρήσεων και λιγότερα για τους εργαζομένους.
Και αυτό, καθώς σκοπός είναι να δυναμώσουν οι επιχειρήσεις και να αποφευχθούν νέες αναστολές συμβάσεων (που κοστίζουν στον προϋπολογισμό) αλλά και απολύσεις.
Στόχος είναι να μπορέσουμε να φθάσουμε στο τέλος της κρίσης με τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν σήμερα, σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» ασφαλείας, και σε κάθε περίπτωση δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε χρήση των πόρων του ESM, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Αλλωστε το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (περίπου 3,7 δισ. ευρώ) είναι πολύ μικρό, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η κρίση κοστίζει 5 δισ. ευρώ μηνιαίως στον προϋπολογισμό. Πλέον, το οικονομικό επιτελείο αλλάζει τον τρόπο χορήγησης των επιδομάτων λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες της αναστολής σύμβασης των εργαζομένων.
Μέχρι σήμερα, το ποσό πιστωνόταν ανεξαρτήτως των ημερών αναστολής της σύμβασης. Για παράδειγμα, το ποσό του Μαΐου (εφόσον συνεχισθεί) θα ανέρχεται στα 532 ευρώ και θα αφορά διάστημα ενός μήνα για κάποιον που αναστέλλεται η σύμβασή του για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που η σύμβαση ανασταλεί για 10 ημέρες, θα λαμβάνει το ένα τρίτο του ποσού. Για παράδειγμα, θα λάβει το ποσό των 177 ευρώ εφόσον η σύμβαση ανασταλεί για 10 ημέρες, ενώ για 20 ημέρες το ποσό θα φθάνει τα 354 ευρώ.
Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν από το οικονομικό επιτελείο, και που θα αφορούν ενδεχομένως μειώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν στοχευμένα. Δηλαδή, οι εκπτώσεις φόρου δεν θα αφορούν για παράδειγμα τις 900.000 δημοσίους υπαλλήλους και τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς δεν έχουν πληγεί από την κρίση. Ηδη από τα ταμειακά διαθέσιμα η κυβέρνηση υπολογίζει να χρησιμοποιήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου περί τα 12-14 δισ. ευρώ. Υπάρχει και ένα «μαξιλάρι» ύψους 6-7 δισ. ευρώ τα οποία ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου και είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες.
Το ποσό αυτό δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί αλλά, εφόσον χρειασθεί, «θα το πειράξουμε», αναφέρουν από την κυβέρνηση, επισημαίνονται ότι, εφόσον απαιτηθεί, παρά τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, θα «ρίξουμε και άλλα χρήματα στην αγορά».
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο είναι πολλά και εστιάζουν στην ταυτόχρονη στήριξη του προϋπολογισμού αλλά και των πληγέντων. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποφασίσει να μειώσει τον φόρο εισοδήματος κατά 5%-10%, το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι θα εξαιρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι και γενικότερα όσοι δεν έχουν πληγεί.
Κλιμακωτά η μείωση του ΕΝΦΙΑ
Για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωσή του για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται κατ’ αναλογίαν των απωλειών που θα έχει ο καθένας.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, οι φορολογικές ελαφρύνσεις –που σχεδιάζονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν φέτος μικρότερα εισοδήματα λόγω της έκπτωσης 40% στα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης που προβλέπεται για όσους πλήττονται– θα είναι κλιμακωτές, ανάλογα με τις απώλειες που έχουν υποστεί.
Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν θα αφορούν όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Το μέτρο θα αφορά μόνο όσους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης.
Ταυτόχρονα εξετάζεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν επηρεαστεί από το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κίνητρο για εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ με τη μορφή μιας έκπτωσης της τάξης του 5%-10%. Και σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση θα αφορά τους πληγέντες από την κρίση, δηλαδή θα εξαιρεθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που αποφασισθεί έκπτωση στο ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150 εκατ. ευρώ. Οι εκπτώσεις που σχεδιάζονται θα προσφέρουν κι άμεση ρευστότητα στα ταμεία του Δημοσίου και στόχος είναι να μην ενταχθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.
Τα μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά το τρέχον έτος, δηλαδή είναι για μία χρήση. Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται να καταβληθεί τον Οκτώβριο, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από τον χρόνο πληρωμή του φόρου εισοδήματος και το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης. Πάντως τη Μεγάλη Τετάρτη άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2019.