Τον Δεκέμβριο οι πληρότητες ήταν χαμηλές, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν ήρθαν οδικώς επισκέπτες από τα Βαλκάνια.
Οι τουρίστες από τις γειτονικές –βαλκανικές– χώρες δεν προτίμησαν τη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα οι πληρότητες των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη να είναι χαμηλές. Αντιθέτως, την Πρωτοχρονιά, στο κέντρο δύσκολα έβρισκε κάποιος δωμάτιο.
Την περίοδο της Πρωτοχρονιάς (31/12/2019-1/1/2020) η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης έφτασε περίπου στο 85%, με την πλειονότητα των επισκεπτών να είναι ξένοι, όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου του Δεκεμβρίου, ούτε των διανυκτερεύσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων. «Τα Χριστούγεννα η μέση πληρότητα δεν ξεπερνούσε το 65%, υπήρξε πτώση, διότι δεν ήρθαν οι Βαλκάνιοι. Οι καιρικές συνθήκες τούς κράτησαν μακριά, αφού συνήθως καταφθάνουν στην πόλη οδικώς. Το κενό που δημιουργήθηκε δεν μπόρεσε να το καλύψει ο εσωτερικός τουρισμός, καθώς η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα καλή», εξηγεί.
Το γεγονός ότι οι γιορτές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2019-2020 συνέπεσαν και με την εβραϊκή γιορτή του Χάνουκα, έφερε στην πόλη και αρκετούς Εβραίους τουρίστες. Οσον αφορά τους Βορειοελλαδίτες, περίπου 11.000 άτομα προτίμησαν να περάσουν τις γιορτές στο εξωτερικό.
Τα οδικά ταξίδια κυριάρχησαν έναντι των αεροπορικών και οι ταξιδιώτες ζήτησαν ταξιδιωτικά «πακέτα» λιγότερων ημερών για λόγους οικονομίας. Ελάχιστο κατεγράφη το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών από τη Βόρεια Ελλάδα για προορισμούς που έχουν συνδεθεί με τη χειμερινή γιορτινή περίοδο, αλλά στοιχίζουν αρκετά, όπως το Ροβανιέμι στη Φινλανδία.
«Στις γιορτές του 2019-2020 ήμασταν στα επίπεδα του 2018-2019, με πολύ μικρή άνοδο, την οποία αποδίδουμε στη βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών. Βέβαια, τα πακέτα πέντε ημερών έγιναν μετά την κρίση πακέτα των τεσσάρων και τα πακέτα των τεσσάρων έγιναν των τριών, αλλά πλέον βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να επιτρέπουν στον εαυτό τους ένα ταξίδι τον χρόνο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης.
Οπως λέει, μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στα οδικά ταξίδια προς Πράγα, Βουδαπέστη, Σόφια και Βελιγράδι, καθώς «αφενός είναι πραγματικά φθηνά και αφετέρου κάποια από τα ξενοδοχεία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εκτός από πρωινό, προσφέρουν και ένα ακόμη γεύμα». Για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσθέτει, σε σύνολο 11.000 ταξιδιωτών, το 60% επέλεξε οδικά ταξίδια μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων της Βόρειας Ελλάδας και το 40% αεροπορικά.
Και φέτος οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για την περίοδο των εορτών ήταν η Βιέννη, η Πράγα και η Βουδαπέστη. Σημαντική ήταν η κίνηση προς τη Βαρκελώνη, ενώ αρκετοί επέλεξαν την Κύπρο.
Γενικώς (και εκτός της περιόδου των εορτών), σε αναδυόμενους προορισμούς για τους ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ελλάδα εξελίσσονται η Μάλτα και η Ιορδανία, λόγω της έναρξης απευθείας πτήσεων από τη Θεσσαλονίκη.