Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, εξετάζει την πώληση ενός τεράστιου «πακέτου» στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, η προμήθεια των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από το Ισραήλ τέθηκε στη συζήτηση ανάμεσα στον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Politico αλλά και το δίκτυο ενημέρωσης CNN, επικαλούμενα πηγές πληροφόρησης του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, το «πακέτο» στρατιωτικών εξοπλισμών περιλαμβάνει 25 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15, ενδεχομένως τα πλήρως αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F-15EX, για τα οποία έχει στείλει LoR από το 2023 και έχει εκφράσει την επιθυμία αγοράς τους από τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος, ακόμα και αν η επίσημη ειδοποίηση κατατεθεί στο Κογκρέσο και δοθεί το «πράσινο φως», οι παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών θα καθυστερήσουν αρκετά χρόνια, ίσως μέχρι και το 2029.

Υπό σοβαρή εξέταση η πρόταση του Λευκού Οίκου

Ωστόσο, πρόκειται για ένα ζήτημα που θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιέζεται μόνο από διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες αλλά και από το ίδιο το κόμμα των Δημοκρατικών, αναφορικά με την στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ, λόγω των επιχειρήσεων και των βομβαρδισμών που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση περιλαμβάνει την δυνητική πώληση 25 έως και 50 μαχητικών τύπου F-15, μαζί με την σχετική υλικοτεχνική υποστήριξη, εξαρτήματα, ανταλλακτικά, προγράμματα εκπαίδευσης πληρωμάτων και τεχνικών εδάφους, ενώ η συντήρηση του στόλου ισραηλινών F-15 θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 20 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πώληση είναι ξεχωριστή από την στρατιωτική βοήθεια αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ως μέρος ενός «πακέτου» αμυντικών δαπανών εθνικής ασφάλειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει επίσης βοήθεια για την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Από την πλευρά του, το Ισραήλ θέλει να ενισχύσει με μέσα και πυρομαχικά το οπλοστάσιο της Πολεμικής του Αεροπορίας, ώστε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την Χαμάς, αλλά και τις οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν στην περιοχή, όπως στην Υεμένη, στη Συρία και στο Λίβανο.

Πηγή