H εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εργοδότες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον μηχανισμό εναλλακτικά, ανά εβδομάδα, ανά μήνα ή ακόμη και στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος εντός του μήνα αναφοράς.
Απόλυτη ευελιξία στις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στη μείωση του χρόνου εργασίας βάσει των παραγωγικών τους αναγκών, δίνει πλέον εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που καθορίζει εναλλακτικά τρεις τρόπους δήλωσης του μειωμένου έως και κατά 50% χρόνου εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να καταστήσει το πρόγραμμα πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις και να αυξήσει τις αιτήσεις συμμετοχής, η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εργοδότες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον μηχανισμό εναλλακτικά, ανά εβδομάδα, ανά μήνα ή ακόμη και στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος εντός του μήνα αναφοράς. Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «Κ» προανήγγειλε χθες, μιλώντας στο Mega, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να ενταχθούν περισσότεροι επιχειρηματίες και να δηλώσουν περισσότερους εργαζομένους. Παράλληλα εξετάζεται είτε η επέκταση του χρονικού διαστήματος που θα καλύπτει τους εργαζομένους είτε η επιδότηση μεγαλύτερου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο η νέα διευκρινιστική εγκύκλιος δίνει τρεις δυνατότητες στους εργοδότες, όσον αφορά τη μείωση του χρόνου εργασίας, εντός του μήνα αναφοράς. Αναλυτικά, αυτές είναι:
1. Δηλώσεις με χρόνο αναφοράς την εβδομάδα.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αυτοτελείς δηλώσεις για το ωράριο μειωμένης απασχόλησης ανά εργαζόμενο την εβδομάδα, για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης. Προσοχή όμως. Η μείωση του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών, εντός της εβδομάδας αναφοράς.
2. Με χρόνο αναφοράς ολόκληρο τον μήνα.
Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα, επιχειρήσεις-εργοδότες θα μπορούν να δηλώνουν για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) τον χρόνο εργασίας. Δίνεται βέβαια η δυνατότητα υποβολής και περισσότερων, τμηματικών – αθροιζόμενων δηλώσεων. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών και εργασία 5 ημερών, εντάσσεται στον Μηχανισμό από 1/7/2020 έως 31/7/2020. Η επιχείρηση μπορεί να επιλέξει:
– Να δηλώσει άπαξ την 1/7/2020 το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας π.χ. 184 ώρες (για 23 εργάσιμες επί 8 ώρες ημερησίως) και αφετέρου τον χρόνο μείωσης του χρόνου εργασίας, που θα είναι κατ’ ελάχιστον 92 ώρες (50%) μέσα στον μήνα, ή
– Να υποβάλει 5 τμηματικές δηλώσεις ανά εβδομάδα, που αθροιζόμενες θα φέρουν ως αποτέλεσμα κατ’ ελάχιστον τις 92 ώρες του παραδείγματος.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εξυπηρετεί την περίπτωση που δεν είναι εφικτός από τον εργοδότη εξαρχής ο ακριβής προσδιορισμός της μείωσης του χρόνου εργασίας ή δεν είναι εξαρχής γνωστές οι παραγωγικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.
3. Με χρόνο ένταξης οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του μήνα αναφοράς.
Σε αυτήν την περίπτωση η μείωση του χρόνου εργασίας γίνεται από τον εργοδότη με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα να οργανώνεται ο χρόνος εργασίας ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες τις επιχείρησης, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας περί των χρονικών ορίων απασχόλησης των εργαζομένων.