Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας πρέπει να γίνει με βάση τη δυνατότητα του ασφαλισμένου να αποπληρώνει την ασφαλιστική του υποχρέωση και να μη δημιουργεί οφειλές, καθώς, αν αυτές ξεπεράσουν τις 20.000 ευρώ, υπάρχει ο κίνδυνος αδυναμίας έκδοσης της σύνταξης.

Εκπνέει αύριο η προθεσμία που έχουν 1,44 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ για την επιλογή του ύψους των εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, και μπορεί να γίνει έως αύριο, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, ενώ η καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020.

Τα κριτήρια

Αν και πρόκειται για μια απλή διαδικασία που γίνεται με την είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, πολλοί είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν με ποια κριτήρια να επιλέξουν τη νέα ασφαλιστική κατηγορία που θα πληρώνουν. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ο ασφαλισμένος θα έχει δικαίωμα να επιλέξει αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας, την οποία και θα πρέπει να εξυπηρετεί για 12 μήνες έως ότου προχωρήσει σε νέα επιλογή.

Επιπροσθέτως, οι εισφορές που κάποιος καταβάλλει από εδώ και στο εξής επηρεάζουν (όπως και οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 έως το 2019) το τελικό ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Στην πράξη, η ασφαλιστική κλάση που ακολουθεί ο ασφαλισμένος επηρεάζει ευθέως το ποσό της μελλοντικής του σύνταξης. Η «Κ» με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου παρουσιάζει σήμερα οδηγίες για την ορθή επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Πρώτο και κύριο κριτήριο, όπως εξηγεί ο κ. Ρίζος, είναι το εισόδημα του καθενός. Είναι προφανές πως η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας πρέπει να γίνει με βάση τη δυνατότητα του ασφαλισμένου να αποπληρώνει την ασφαλιστική του υποχρέωση και να μη δημιουργεί οφειλή, καθώς, αν οι οφειλές ξεπεράσουν τις 20.000 ευρώ, υπάρχει ο κίνδυνος αδυναμίας έκδοσης της σύνταξης. Ετσι η ασφαλιστική κατηγορία πρέπει να επιλεγεί με σύνεση και όχι αισιόδοξες προβλέψεις.

Τα έτη ασφάλισης

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό κριτήριο επιλογής, είναι σύμφωνα με τον κ. Ρίζο τα έτη ασφάλισης. Οπως εξηγεί ο ειδικός, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη από την έναρξη της δραστηριότητάς τους μπορούν και είναι καλό να επιλέξουν την ειδική κατηγορία για τους «ΝΕΟΥΣ». Σε αυτήν την περίπτωση καταβάλλουν 136 ευρώ μαζί με τον ΟΑΕΔ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 5 έως 20 έτη ασφάλισης και ηλικία που απέχει αρκετά από τα 62, που είναι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι συμφέρουσα επιλογή να επιλέξουν με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνδυασμό με τη σύνταξη που θέλουν να λάβουν. Η βασική κατηγορία είναι 220 ευρώ μαζί με τον ΟΑΕΔ. Αν τους ενδιαφέρει να έχουν καλύτερη σύνταξη στο μέλλον, τότε συμφέρει να επιλέξουν την 3η (312 ευρώ) ή την 4η (373 ευρώ) και να ανέβουν στην επόμενη, μετά μία 5ετία.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που είναι σχετικά κοντά στη σύνταξη και στα 62 ή τα 67 έτη ηλικίας, απέχουν δηλαδή από τη συνταξιοδότηση μια 10ετία, εφόσον επιθυμούν να δώσουν μια ώθηση στη σύνταξή τους, θα πρέπει να επιλέξουν από την 4η και πάνω ασφαλιστική κατηγορία (από 373 ευρώ έως 576 ευρώ). Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να δουν προσαύξηση στη σύνταξή τους με αυτόν τον τρόπο ακόμη και κατά 150 ευρώ, επισημαίνει ο κ. Ρίζος. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που είναι πολύ κοντά στη σύνταξη, απέχουν δηλαδή από τη συνταξιοδότηση, για παράδειγμα, μια 5ετία, συμφέρουσα επιλογή θεωρείται η 3η ασφαλιστική κατηγορία (312 ευρώ).

Οι αγρότες

Τέλος, οι αγρότες που ήδη κατέβαλλαν χαμηλές εισφορές εάν είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης καλό είναι, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, να επιλέξουν από την 4η (207 ευρώ) ασφαλιστική κατηγορία και άνω. Ειδικά, δε, οι νέοι αγρότες μπορούν να επιλέξουν με ασφάλεια τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (121 ευρώ).

kathimerini.gr