Οι εξαγωγές ψαριών που κατευθύνονταν προς τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Ιταλίας έχουν καταρρεύσει.
Οι εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας κυρίως προς Ιταλία τις τελευταίες ημέρες και προς τη Γαλλία είναι η δραστηριότητα που φαίνεται να υφίσταται μέχρι στιγμής το ισχυρότερο πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αν και οι πωλήσεις των ελληνικών ψαριών προς την Ιταλία που κατευθύνονται στο λιανεμπόριο παραμένουν σταθερές και σε κάποιες περιπτώσεις κινούνται και ελαφρώς ανοδικά, έχουν καταρρεύσει εκείνες που προορίζονται για το κανάλι της εστίασης και των ξενοδοχείων (HoReCa). Οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των συνολικών εξαγωγών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας της Ελλάδας προς την Ιταλία.
Τα ψάρια αποτελούν το κυριότερο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας προς την Ιταλία και το 2018 η αξία τους διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σε 253,6 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς προς τη γείτονα κατευθύνεται το 45% των ελληνικών εξαγωγών τσιπούρας και λαβρακίου. Το 2018 εισήχθησαν στην Ιταλία συνολικά 67.992 τόνοι τσιπούρας και λαβρακίου εκ των οποίων οι 42.934 τόνοι, δηλαδή το 55%, από την Ελλάδα καθιστώντας την τον κύριο προμηθευτή και στα δύο είδη.
Λαβράκι-σούσι
Οπως επισημαίνουν στην «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου, η μείωση των πωλήσεων προς την Ιταλία παρατηρήθηκε ήδη από τις αρχές της χρονιάς. Κι αυτό διότι στη γείτονα λειτουργούν πολλά κινεζικά και ιαπωνικά εστιατόρια, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως ελληνικό λαβράκι (σ.σ. στα ιαπωνικά εστιατόρια στην Ιταλία χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούσι), όπου είχε καταγραφεί κάμψη της κίνησης πριν εντοπιστούν κρούσματα στην Ιταλία. Η εμφάνιση κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία οδήγησε σε ακυρώσεις παραγγελιών ακόμη και την ίδια ημέρα που αυτά ανακοινώθηκαν, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ζημία στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. «Μας έμειναν τα ψάρια στις αποθήκες» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου, προσθέτοντας ότι πλέον οι όποιες εργασίες γίνονται μόνο όταν υπάρχουν παραγγελίες.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, σημάδια κάμψης των παραγγελιών υπάρχουν πλέον και από τη Γαλλία, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια. Η Γαλλία απορροφά το 9,6% της ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 11,83% των συνολικών εξαγωγών ελληνικής τσιπούρας και λαβρακίου.
Προβλήματα και δη σοβαρά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη σε άλλους εξαγωγικούς κλάδους. «Είναι νωρίς ακόμη για να φανούν οι επιπτώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επικρατεί αβεβαιότητα», υποστήριξε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, προσθέτοντας ότι ανησυχία υπάρχει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον κυρίως για τις οδικές μεταφορές και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν στη διακίνηση των εμπορευμάτων.
Καθυστερήσεις, αλλά όχι ελλείψεις, στα φορτία τόσο από Κίνα όσο και από Ιταλία επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης.
Πηγές, τέλος, από τον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης επισημαίνουν ότι προβλήματα σε πρώτες ύλες πιθανώς θα αντιμετωπίσουν σε πρώτη φάση οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, λόγω κυρίως του γεγονότος ότι στην κατοχή τους έχουν λιγοστά αποθέματα.