Όσοι εμπλέκονται οργανωτικά, κάνουν εντατικές πρόβες και δοκιμές ώστε όλα να λειτουργήσουν σαν ρολόι.

Ατελείωτες πρόβες

Αεροσκάφη και ελικόπτερα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας πετούν σε σχηματισμό καθώς την ημέρα της στέψης, 30 αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν μια πτήση διάρκειας 6 λεπτών πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το περίφημο Μάτι του Λονδίνου θα σηματοδοτήσει την στέψη του βασιλιά Κάρολου του Γ’ με έναν ψεύτικο θρόνο και ένα ψεύτικο στέμμα σε μία από τις κάψουλές του.

«Η στιγμή κλειδί είναι όταν ο μονάρχης κάθεται στον θρόνο και γίνεται η στέψη. Του αποδίδονται τα διακριτικά του αξιώματος, του δίνεται η σφαίρα, το σκήπτρο, όλα τα διακριτικά, το δαχτυλίδι. Όλα αυτά συμβολίζουν ότι αυτός ή αυτή αναλαμβάνει τον ρόλο του μονάρχη. Στην πραγματικότητα λέει, ναι, θα γίνω μονάρχης», λένε οι ιστορικοί.

Ο αληθινός θρόνος χρονολογείται από το 1296 και μόνο ο βασιλιάς μπορεί να καθίσει σε αυτόν.

«Αυτό που σκέφτομαι όταν κάθομαι σε αυτόν τον θρόνο είναι, Θεέ μου, τι στιγμή είναι αυτή για τον μονάρχη. Ναι, ο Κάρολος περίμενε πολύ καιρό. Υπήρξε ο μακροβιότερος πρίγκιπας της Ουαλίας. Αλλά όταν είσαι πραγματικά σε αυτήν τη θέση με αυτό το στέμμα, με αυτό το σκήπτρο, ξέρω ότι είναι αντίγραφα, αλλά εξακολουθείς να νιώθεις, Θεέ μου, αυτό είναι το βάρος της μοναρχίας».

Όλα έτοιμα

Εντατικές είναι και οι πρόβες των παιδιών της Βασιλικής Χορωδίας που περιμένουν με αγωνία τη μεγάλη στιγμή της στέψης.

Όμως οι πρώτοι που θα ανακηρύξουν επισήμως τον νέο μονάρχη αναφωνώντας «Ζήτω ο βασιλιάς», είναι οι 48 μαθητές του έγκριτου ιδιωτικού σχολείου Γουέστμινστερ σε μία παράδοση που κρατάει από το 1685.

Πρόκειται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 13 έως 18 ετών που έχουν αποσπάσει ακαδημαϊκές διακρίσεις και αυτά είναι που θα έχουν την τιμή να αναφωνήσουν «Βίβατ Ρεξ» αμέσως μετά την στέψη.

Παρουσιάστηκε επίσημα και ο σταυρός της Ουαλίας, που θα οδηγήσει την πομπή στέψης του βασιλιά στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.


Πηγή