Αν και το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών δημιουργεί αισιοδοξία για αναχαίτιση της πανδημίας, οι προοπτικές στο μέτωπο της οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς εκτιμάται ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχισθούν και η αγορά θα αργήσει να επανέλθει σε κανονικότητα.

Σε συνθήκες “ελεγχόμενης” πανδημίας ή στη φάση της αποδρομής της, σε εξαιρετικά δυσχερή θέση  θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι κλάδοι εστίασης,  τουριστικών υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης και προσέλευσης καταναλωτών.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σενάρια για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων αυτών των κλάδων, ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πέραν των  πακέτων χρηματοδοτικής στήριξης και των επιδοτήσεων για  την κάλυψη των  μισθολογικών δαπανών,  συζητούνται μέτρα που θα τονώσουν τον τζίρο, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα διευρύνουν τελικά τα περιθώρια κέρδους.

 Ειλημμένες αποφάσεις

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον κλάδο εστίασης, που περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, απασχολώντας ανάλογο αριθμό επαγγελματιών και εργαζομένων, ενώ συνεισφέρει και στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασισθεί να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Απρίλιο ο μειωμένος ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, ακόμη κι αν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταστήσουν δυνατή των άρση όλων των περιορισμών και την κανονική λειτουργία των καταστημάτων (καφέ, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής κλπ).

Το θέμα θα επανεξετασθεί τον Απρίλιο υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί και ενδέχεται να αποφασισθεί παράταση του μέτρου για ένα ακόμη εξάμηνο – ώστε να καλυφθεί η τουριστική περίοδος – ή μέχρι το τέλος του έτους.

Με το βλέμμα στον τουρισμό

Βασική παράμετρος για τις τελικές αποφάσεις θα είναι οι ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο τομέας τουριστικών υπηρεσιών – με τον οποίο συναρτάται σε μεγάλο βαθμό η εστίαση – πρέπει να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του και να μπορέσει να επωφεληθεί από την αναμενόμενη ανάκαψη της τουριστικής κίνησης διεθνώς.

Σημειώνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ της εστίασης ισχύει επίσης στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Ειδικότερα
–  Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται  ΦΠΑ 13%.
–  Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
–  Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%)

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή θα βοηθήσει τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών πακέτων, που θα είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρότερη από του 2019.


Πηγή