Σημαντική μείωση στην επιβατική κίνηση, αλλά οριακή αύξηση στην εμπορευματική κίνηση παρουσιάζουν τα έσοδα των σιδηροδρομικών εταιρειών, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η οποία παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2019. Όπως είπε, η πανδημία έπληξε το επιβατηγό μεταφορικό έργο, με μείωση 45% των εσόδων των εταιρειών, ενώ «δεν επλήγη καθόλου το εμπορευματικό έργο». Μάλιστα, υπήρξε μια «οριακή αύξηση», είπε η κ. Τσιαπαρίκου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΡΑΣ, λόγω της πανδημίας υπήρξε επίσης διακοπή της εκπαίδευσης των μηχανοδηγών στο Κ.Ε.Κ. του ΟΣΕ. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Αρχής, ξεκίνησε η τηλε-εκπαίδευση για το θεωρητικό κομμάτι, ενώ «ζητήσαμε από τα συναρμόδια υπουργεία να δοθεί εξαίρεση για το πρακτικό κομμάτι, δηλαδή, να αντιμετωπιστούν οι εκπαιδευόμενοι ως δόκιμοι εργαζόμενοι μηχανοδηγοί και όχι ως απλοί σπουδαστές. Η ολοκλήρωση των σπουδών τους και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ασφαλείας θα αντιμετωπίσει την υπάρχουσα έλλειψη μηχανοδηγών που έχουν όλες οι εταιρείες, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και αυτές που θέλουν να μπουν στην αγορά», είπε η επικεφαλής της ΡΑΣ.
Η κ. Τσιαπαρίκου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού της Αρχής, καθώς και της κάλυψης των οργανικών θέσεών της. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αξιοποιηθεί η δυνατότητα, που παρέχει ο νόμος, να αντλήσει έσοδα από την αγορά για κάλυψη μέρους ή όλου του προϋπολογισμού της Αρχής. Όπως είπε η επικεφαλής της ΡΑΣ, υπάρχουν πραγματικά ζητήματα που δεν μπορούμε να κάνουμε λόγω μικρού μπάτζετ, όπως είναι ο έλεγχος του λογιστικού διαχωρισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που, μόνο η ανάθεση σε μια εταιρεία ορκωτών λογιστών απαιτεί ένα πολύ μεγάλο ποσό. Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο λογιστικός διαχωρισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να γνωρίζουμε ότι δεν χρησιμοποιεί κονδύλια που χρηματοδοτεί το υπουργείο για την λεγόμενη υποχρέωση σύμβασης δημοσίας υπηρεσίας. Αυτά τα κονδύλια, δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιεί στο εμπορευματικό της έργο. Η παρέμβασή μας είναι να ελέγχουμε ότι πράγματι τα χρησιμοποιεί για τις επιβατικές μεταφορές, τις άγονες γραμμές, κ.ά. Επίσης, συνέχισε η κ. Τσιαπαρίκου, θα πρέπει να κοιτάξουμε το λογιστικό διαχωρισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφορικά με την συγχωνευθείσα εταιρεία συντήρησης (ΕΕΣΣΤΥ), τα έσοδα της οποίας «δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σε άλλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της».
Για το θέμα του νέου μοντέλου κοστολόγησης των υπηρεσιών συντήρησης που παρέχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η κ. Τσιαπαρίκου είπε ότι έχει ήδη κατατεθεί στην ΡΑΣ, ότι βασίζεται στις αρχές της κοστοστρέφειας, και ότι η Αρχή έχει περιθώριο τριών μηνών να το εγκρίνει ή να προβεί σε παρατηρήσεις, «ώστε αυτό το μοντέλο να εφαρμοστεί αναδρομικά από 1/1/2020».
Ως προς τα ζητήματα ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου είπε ότι η Αρχή, εντός του 2021, προχωρά στη συνολική αξιολόγηση και του επιπέδου ασφάλειας των επιχειρήσεων και του συνόλου του σιδηροδρομικού συστήματος. «Είμαστε στην ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, προκειμένου να βελτιωνόμαστε και να γίνουμε καλύτεροι και όχι τόσο να επιβάλλουμε κυρώσεις. Φυσικά όταν δεν συμμορφώνονται οι εταιρείες σε θέματα ασφάλειας θα είμαστε αμείλικτοι σε κυρώσεις και πρόστιμα και ό,τι προβλέπει η νομοθεσία μας», τόνισε η κ. Τσιαπαρίκου.
Πηγή