Τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης έδειξαν ότι η vegan διατροφή δεν είναι απλώς η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον αλλά και εξαιρετική και για την υγεία της καρδιάς σου.
Οι ερευνητές μελέτησαν 22 ζεύγη υγιών πανομοιότυπων διδύμων για να ελέγξουν τις γενετικές διαφορές, την ανατροφή και τις διαφορές στον τρόπο ζωής και χώρισαν τους δίδυμους σε δύο ομάδες.
Και στις δύο ομάδες δόθηκαν προγράμματα υγιεινής διατροφής που περιείχαν λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ένα από κάθε σετ δίδυμων κατανάλωνε μια υγιεινή ποσότητα κρέατος, ενώ η διατροφή του άλλου ήταν αυστηρά φυτική.
Για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της δοκιμής, και οι δύο ομάδες είχαν ειδικά προετοιμασμένα γεύματα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και τους δόθηκαν αυστηρές οδηγίες σχετικά με τα σνακ που θα μπορούσαν να φάνε. Αυτά περιελάμβαναν την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ποικιλίας ομάδων τροφίμων.
Για το δεύτερο μέρος του πειράματος, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνεχίσουν τη δίαιτα ψωνίζοντας και μαγειρεύοντας μόνοι τους, για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Ενώ και οι δύο ομάδες βελτίωσαν την καρδιαγγειακή τους υγεία, οι δίδυμοι που ακολουθούσαν φυτική διατροφή παρουσίασαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις. Όχι μόνο μείωσαν την ινσουλίνη νηστείας κατά 20%, αλλά μείωσαν και τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL-C).
Αυτή η πρωτεΐνη μεταφέρει μόρια λίπους σε όλο το σώμα, συγκεκριμένα τη χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το βέλτιστο επίπεδο LDL-C είναι μικρότερο από 100 mg/DL. Το μέσο επίπεδο πριν από το πείραμα ήταν 118,5 mg/dL για όσους έτρωγαν απ΄όλά, το οποίο έπεσε στο 116,1. Στην ομάδα των vegan, πήγε από 110,7 σε 95,5 mg/dL.
Η μελέτη σημείωσε επίσης μια αναμενόμενη πτώση της βιταμίνης Β12, αλλά καθώς ήταν τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ήταν σημαντική, πιστεύουν οι ερευνητές. Η αυστηρή δίαιτα φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν γίνεται λανθασμένα, καθώς γίνεται πιο δύσκολο να ληφθούν ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η Β12. Τα άτομα που γίνονται vegan συχνά ενθαρρύνονται να λαμβάνουν συμπληρώματα.
Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο για όσους από εμάς έχουμε διατροφικές διαταραχές να το επιτύχουμε. Αλλά δεν μπορούμε επίσης να αρνηθούμε τον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τα σαφή οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με βάση τα φυτά. Αυτά περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένους κινδύνους διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.
Αυξήσεις στους δείκτες υγείας παρατηρήθηκαν επίσης και στην ομάδα ελέγχου, έτσι η στροφή προς περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί σαφώς να είναι επίσης ευεργετική.
Πηγή