Δύσκολο / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 50΄

Υλικά (για 4 γεμιστά)

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες, καθαρισμένες από το κοτσάνι τους
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση μπούτι, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε κατά μήκος ένα λεπτό «καπάκι» από κάθε μελιτζάνα και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα στο εσωτερικό τους χιαστί.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη, τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 30 λεπτά, για να στραγγίσουν από τα υγρά που θα βγάλουν και να ξεπικρίσουν. Τα «καπάκια» τα πετάμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα ταψί που να τις χωράει, ιδανικά, ακριβώς. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Γέμιση: Εν τω μεταξύ, αλευρώνουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό, μετριάζουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και πιέζουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργηθεί χώρος να βάλουμε τη γέμιση.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κοκκινιστό μοσχάρι, περιχύνουμε με τη σάλτσα του, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να αναμειχθούν οι γεύσεις, προσέχοντας ώστε να μην αρπάξει από πάνω το κρέας. Αν, ωστόσο, δούμε ότι κινδυνεύει να αρπάξει, καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα μέχρι να γίνει το φαγητό.

Σερβίρουμε τις γεμιστές μελιτζάνες, χλιαρές ή κρύες, συνοδεία δροσερού γιαουρτιού και ντοματοσαλάτας.

kathimerini.gr

Πηγή