Μελομακάρονα: Συνταγή Βήμα-Βήμα


Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: περίπου 70 τεμάχια
Εύκολη συνταγή

Υλικά για τη ζύμη:

  • 240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

  • 240 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο

  • 50 γρ. κονιάκ

  • 160 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

  • 200 γρ. ψιλή ζάχαρη

  • 2 κ.γ. κανέλα

  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο

  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια

  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι:

  • 400 γρ. ζάχαρη

  • 400 γρ. νερό

  • 400 γρ. θυμαρίσιο μέλι

  • 1/2 ακέρωτο λεμόνι

  • 1 ξύλο κανέλας

  • Λίγα γαρύφαλλα

  • Φλούδα πορτοκαλιού

Για πασπάλισμα: ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία ζύμης:
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα έλαια, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο μείγμα. Σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι, αναδιπλώνοντας με τα χέρια όταν η ζύμη αρχίζει να σφίγγει. Η ζύμη πρέπει να παραμείνει μαλακή και λαδερή.

  2. Πλάσιμο:
    Παίρνουμε μικρές ποσότητες σε μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε και τοποθετούμε σε ταψί. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια για να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.

  3. Ψήσιμο:
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (αέρας). Ψήνουμε 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

  4. Σιρόπιασμα:
    Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και βράζουμε 3 λεπτά αφού πάρει βράση. Αφήνουμε τη θερμοκρασία χαμηλή. Μουλιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, ώστε να μελώσουν χωρίς να σκληρύνουν.

  5. Τελική πινελιά:
    Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φυστίκι ή καρύδι όσο είναι ακόμα ζεστά.

Tips για τέλεια μελομακάρονα:

  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί 15 λεπτά πριν πλάσετε.

  • Χρησιμοποιήστε καλά κοσκινισμένο αλεύρι για πιο αφράτη ζύμη.

  • Μην ζυμώνετε υπερβολικά για να παραμείνουν μαλακά και να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

  • Σιροπιάζετε λίγα λίγα για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

  • Αν θέλετε πιο εντυπωσιακά, πασπαλίστε με σουσάμι ή καβουρδισμένο καρύδι.



Πηγή