Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει νωρίτερα από το 2021, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διανεμηθεί ώς τα Χριστούγεννα το φετινό υπερπλεόνασμα σε περίπου 200.000 δικαιούχους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ότι το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί φέτος στις κατηγορίες των μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ. Συνολικά, μίλησε για 200.000 άτομα και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είπε χθες στον ΣΚΑΪ ότι το επίδομα θα είναι μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Η διανομή αναμένεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και οικογενειών με άτομα ΑμεΑ ξεπερνά τα 200.000 νοικοκυριά.

Μόνο και μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι, άνω των 12 μηνών, ήταν το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 570.000. Εξ αυτών, οι 280.000 είναι άνεργοι πάνω από τέσσερα χρόνια. Από εκεί και πέρα, οι πολύτεκνες οικογένειες, με πάνω από 4 παιδιά, φτάνουν τις 27.304 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω φτάνουν τις 25.801.

Η πληροφορία πάντως περί μερίσματος μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τους 200.000 δικαιούχους, παραπέμπει σε διανομή ποσού 100-200 εκατ. ευρώ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί το οικονομικό επιτελείο. Το συνολικό υπερπλεόνασμα, όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 436 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση όμως θέλει να κρατήσει και ένα μαξιλάρι ασφαλείας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, αν όχι 300 εκατ. ευρώ, και να πληρώσει επίσης τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφελείας της ΔΕΗ, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό για τη ΔΕΗ αναμένεται να καλυφθεί –ίσως όχι στο σύνολό του– από το αποθεματικό.

Οι διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει νωρίτερα από το 2021, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταργήσει πλήρως την εισφορά αλληλεγγύης εντός της θητείας της. Το ίδιο έχει υποσχεθεί και για το τέλος επιτηδεύματος.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πιθανώς θα υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020.

Οι περαιτέρω ελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020, μιας χρονιάς με μεγάλες αβεβαιότητες, καθώς η κυβέρνηση έχει βασίσει τον προϋπολογισμό στο αισιόδοξο σενάριο για ανάπτυξη 2,8%. Η κυβέρνηση ποντάρει σε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού τιμών ακινήτων, προκειμένου να προχωρήσει στην επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη, έχει μάλλον αποκλεισθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης (SMPS και ANFAs), που υπολογίζονται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Τους επόμενους μήνες θα συζητηθεί πιθανώς η αλλαγή χρήσης τους, για επενδύσεις αντί για εξόφληση χρέους, όχι όμως με τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

kathimerini.gr