Μετά από 128 ημέρες ομηρείας στην Γάζα, από τη Χαμάς, ο Φερνάντο Μαρμάν κι ο Λούις Χαρ πέφτουν στην αγκαλιά των συγγενών τους. Οι δύο Ισραηλινοί, ηλικίας 60 και 70 ετών, είχαν απαχθεί από το Κιμπούτζ Νιρ Γιτζάκ, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δύο όμηροι εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στην Ράφα, στο νοτιότερο σημείο της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ακολούθησε σφοδρή μάχη με τη Χαμάς.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε: «Ήταν μία σύνθετη επιχείρηση διάσωσης, με καταιγισμό πυρών, στο κέντρο της Ράφα. Κινηθήκαμε βάσει ενημέρωσης από την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού και τις μυστικές υπηρεσίες».

Είχε προηγηθεί μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στην Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι. Οι νοσοκομειακές αρχές κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων.

«Βρισκόμασταν σε μία σκηνή, εγώ κι η οικογένειά μου, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο πατέρας μου έτρεξε να δει τι γίνεται, ενώ έπεφταν βόμβες», περιέγραψε κάτοικος της Ράφα.

Όμως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με την ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στην Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, τον κάλεσε να μην εισβάλλει στην Ράφα, αν δεν εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων.

«Όσοι λένε πως δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μπούμε στην Ράφα, επί της ουσίας, μας λένε να χάσουμε τον πόλεμο και να παραμείνει εκεί η Χαμάς», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, δικαστήριο στην Ολλανδία έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων από μαχητικά F-35 προς το Ισραήλ, με το σκεπτικό, πως τα εν λόγω αεροσκάφη πιθανώς να συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στη Γάζα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.


Πηγή