1 1 1024x580.jpg
1 1 1024x580.jpg

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει από τον Λίβανο δεκάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ.

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαίτισε τις περισσότερες, όμως μία έπεσε στο κιμπούτς Αϊλέτ Χασαχάρ και τραυμάτισε ελαφρά έναν αξιωματικό και έναν στρατιώτη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Εν αναμονή των ιρανικών αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς στην Τεχεράνη, η Χεζμπολάχ εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, εκδικούμενη την εξόντωση του στρατιωτικού διοικητή της στη Βηρυτό.

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι μέσα στη νύχτα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ και άλλους στόχους, στο νότιο Λίβανο.

Την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, φέρεται να μετέφερε στους ομολόγους του στην G7 ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Μετά τη νέα κλιμάκωση οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

«Μίλησα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τον οποίο διαβεβαίωσα για την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα απέναντι στις απειλές του Ιράν, της λιβανικής Χεζμπολάχ, των Χούθι και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, λέει ότι η χώρα του βρίσκεται ήδη σε πολυμέτωπο πόλεμο.

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν. Χτυπάμε σκληρά κάθε όπλο του, είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Σε σύγκριση με την επίθεση (του Ιράν) κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο, νομίζω ότι η πιθανή νέα επίθεση θα είναι πολύπλευρη και πιο περίπλοκη, επειδή το Ισραήλ πέρασε πολλές κόκκινες γραμμές του Ιράν. Το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει», τόνισε αναλυτής.

Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται για να φύγουν από το Λίβανο, φοβούμενοι έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε, από σήμερα, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης σε Έλληνες πολίτες, σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο, ενώ παραμένει σε ισχύ η σύσταση για να αποφεύγουν τα ταξίδια προς και από τη Βηρυτό.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τα αντίποινα του Ιράν

Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές το πιθανότερο σενάριο είναι μια απευθείας επίθεση από το Ιράν, με εκατοντάδες πυραύλους και drones, όπως τον περασμένο Απρίλιο. Την απάντησή της ετοιμάζει και η Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο ενώ απειλές έχουν εξαπολύσει και η Χούθι της Υεμένης, που δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέρος στην επίθεση. Το Ιράν στηρίζουν ακόμη ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Το χειρότερο σενάριο είναι να επιτεθούν όλοι ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές. Κάτι τέτοιο θα βάλει σε τεράστια δοκιμασία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ.

Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι ότι βασική επίθεση θα προέλθει από το Ιράν και τον Λίβανο. Τον Απρίλιο το Ιράν εξαπέλυσε πρώτα drones, στη συνέχεια πυραύλους τύπου Cruise και στη συνέχεια βαλλιστικούς πυραύλους. Ο χρόνος πτήσης των drones είναι 3 – 4 ώρες ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ μέσα σε 15 λεπτά. Οπότε είναι πιθανό αυτή τη φορά το Ιράν να εξαπολύσει πρώτα βαλλιστικούς πυραύλους, δίνοντας λιγότερο χρόνο στο Ισραήλ να προετοιμαστεί.

Σχετικά με τους στόχους, οι αναλυτές λένε ότι τον Απρίλιο το Ιράν στόχευσε κυρίως μια αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ και στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Το κακό σενάριο είναι αυτή τη φορά να στοχεύσει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στο κέντρο του Ισραήλ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος να χτυπηθούν άμαχοι.


Πηγή