Ένας μεταδοτικός καρκίνος έχει εξαπλωθεί από μύδια που ζουν στην ακτή του Καναδά στον Ατλαντικό (Βρετανική Κολομβία), σε άλλα είδη μυδιών που υπάρχουν στις δυτικές ακτές της Ευρώπης, καθώς και στη Νότια Αμερική.
Εκτιμάται ότι στη μετάδοση του καρκίνου βοηθάνε τα πλοία που κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν απίθανο τα μύδια με τον καρκίνο να έχουν εξαπλωθεί τόσο μακριά από μόνα τους.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι τα μύδια σε διάφορα μέρη του κόσμου εμφανίζουν καρκίνο, αλλά δεν ήταν βέβαιοι αν η ασθένεια είναι μεταδοτική, κάτι που επιβεβαίωσαν πλέον. Οι περισσότεροι καρκίνοι προκαλούνται από μεταλλάξεις του DNA που δεν είναι μεταδοτικές σε άλλα άτομα. Έχουν όμως βρεθεί και λίγα είδη (σκύλοι, διάβολος της Τασμανίας, δίθυρα κ.α.), μεταξύ των οποίων τα μύδια, όπου ο καρκίνος μπορεί να είναι μεταδοτικός σαν μικρόβιο ή παράσιτο σε άλλα ζώα (όχι στους ανθρώπους).
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αργεντινή και τη Χιλή, με επικεφαλής τη Μαρίζα Γιονεμίτσου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Pacific Northwest του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό eLife, ανέλυσαν DNA από τρία διαφορετικά είδη μυδιών με καρκίνο που έχουν βρεθεί στις ακτές του Καναδά, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Χιλής και της Αργεντινής.
Διαπιστώθηκε ότι τα καρκινικά κύτταρα των μυδιών της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής (Mytilus edulis και Mytilus chilensis αντίστοιχα) ήταν γενετικά σχεδόν ταυτόσημα με τα καρκινικά κύτταρα στα μύδια του Καναδά (Mytilus trossulus), πράγμα που υποδηλώνει τη μετάδοση του καρκίνου κατά μήκος και διαμέσου του Ατλαντικού, με αρχική προέλευση κατά πάσα πιθανότητα τα καναδικά μύδια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ