Νέες ποικιλίες σιταριού, που θα είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, πρόκειται να δημιουργηθούν χάρη στην αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του.
Εχει αρχίσει αγώνας δρόμου για τη δημιουργία σιταριού που θα είναι ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή μετά τη δημοσίευση του χάρτη του γονιδιώματος του φυτού. Διεθνής ομάδα επιστημόνων αναγνώρισε την τοποθεσία περισσότερων από 100.000 γονιδίων και τη θέση τους στο DNA του σιταριού. Ετσι δημιούργησαν έναν χάρτη που υποδεικνύει τις σημαντικότερες περιοχές στο γονιδίωμα του σιταριού. Γνωρίζοντας πού βρίσκονται τα γονίδια, οι ερευνητές θα ανακαλύψουν πώς συνεργάζονται για να ελέγξουν χαρακτηριστικά όπως είναι η αντοχή στην ξηρασία, η αυξανόμενη διατροφική αξία και η μεγαλύτερη απόδοση. Χρησιμοποιώντας τεχνικές μεταγραφής γονιδίων μπορούν να προσθέσουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται με ταχύτητα και ακρίβεια. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Science. Ο καθηγητής Κριστομπάλ Ουάι, επικεφαλής στη γενετική καλλιεργειών στο Κέντρο Τζον Ινες στο Νόργουιτς, επισημαίνει ότι η αναγνώριση των γονιδίων του σιταριού «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού». «Χρειάζεται να βρούμε τρόπους να κάνουμε βιώσιμη παραγωγή σιταριού, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη ζήτηση. Είναι κάτι που το περιμέναμε για χρόνια. Ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να είναι ενθουσιασμένη γιατί για πρώτη φορά τώρα θα μπορούμε να κάνουμε τις μεταβολές που οι επιστήμονες και οι καλλιεργητές ήθελαν να κάνουν στο σιτάρι, με πολύ πιο στοχευμένο τρόπο κι έτσι να ταΐσουμε στο μέλλον τον κόσμο».
Αύξηση κατά 60%
Ο Οργανισμός Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) υπολογίζει ότι η παραγωγή σιταριού πρέπει να αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2050 προκειμένου να ταΐσει τον πληθυσμό που μέχρι τότε θα έχει αυξηθεί σε 9,6 δισ. Μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας πραγματοποιείται στο Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Aραβοσίτου και Σιταριού, που βρίσκεται κοντά στην Πόλη του Μεξικού. Είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών προκειμένου να αυξηθούν οι καλλιέργειες των αγροτών στα φτωχότερα κράτη του κόσμου.
Επί δεκαετίες, το Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Aραβοσίτου και Σιταριού προσπαθούσε να αυξήσει τις αποδόσεις και να αποτρέψει την εμφάνιση νέων ασθενειών, δημιουργώντας νέες ποικιλίες με τις κλασικές μεθόδους αναπαραγωγής. Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση στους καύσωνες που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή κατέστησε την ανάπτυξη ποικιλιών που απαιτούν λιγότερο νερό και αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες νούμερο ένα προτεραιότητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας σιταριού του Διεθνούς Κέντρου Βελτίωσης Aραβοσίτου και Σιταριού, δρα Ραβί Σινγκ.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, αν έχεις αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό τη νύχτα, χάνεις το 8% της καλλιέργειας, έτσι η ανθεκτικότητα στο κλίμα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στα προγράμματα αναπαραγωγής μας», δήλωσε ο Σινγκ.
Πηγή