Ανησυχία επικρατεί για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Τα ημερήσια κρούσματα εμφανίζουν αύξηση, την ώρα που η εικόνα της διασποράς του μεταλλαγμένου βρετανικού ιού είναι ακόμη θολή. Οι περιορισμένες παραδόσεις εμβολίων και η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό.
Για εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης της πανδημίας έκανε λόγο για πρώτη φορά χθες η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε διαδικτυακή εκδήλωση στελεχών της Ν.Δ τόνισε ότι θα γίνεται αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και “αν χρειαστεί θα κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας … Δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πράγματι, η επιδημιολογική εικόνα εγείρει σοβαρές ανησυχίες, οι οποίες εστιάζονται κυρίως σε αστάθμητους παράγοντες όπως η αύξηση των κρουσμάτων χθες στα 842 (σε 36 χιλιάδες τεστ) και η παρουσία 62 κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, φαινόμενο του οποίου την πραγματική έκταση δεν γνωρίζουμε ακόμη.
Η αγωνία κορυφώνεται με τον ισχνό αριθμό των εμβολιασμών, εξαιτίας της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων εμβολίων -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη- κατάσταση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κράτη μέλη της Κομισιόν προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ειδικά προς την AstraZeneca.
Ταυτόχρονα, η πτώση της θερμοκρασίας, που είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά την επιδημία του κορονοϊού, είναι το “κερασάκι” στην τούρτα ενός εκρηκτικού συνδυασμού που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.
Οι επιστήμονες ανησυχούν: “Πρέπει να δούμε τα κρούσματα πως θα εξελιχθούν τις επόμενες μέρες. Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας δύσκολος στην Ελλάδα για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το ξέρουμε από τη γρίπη”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος και συνεχίζει:
“Το άνοιγμα των σχολείων είναι το λιγότερο. Βλέπεις στην Ερμού για παράδειγμα τι γίνεται. Δεν συγκρατείται η κατάσταση. Συνωστισμός έξω από τα καταστήματα, στους δρόμους. Είναι και πιο κρύος μήνας, έχουμε πιο πολύ συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Σίγουρα θα κάνει διασπορά και στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος. Σε όλο τον κόσμο έχει. Είναι κακή η συγκυρία με τον καιρό αυτήν την εποχή των ιώσεων και το άνοιγμα που κάνουμε παράλληλα. Υπάρχουν ενδείξεις μάλιστα, ότι μπορεί να είναι και αυξημένης μεταδοτικότητας ο βρετανικός ιός”, σημειώνει.
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών “Ελευθερία”: 214.189 εμβόλια σε έναν μήνα
Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από το πρώτο εμβόλιο που χορηγήθηκε στον πρώτο ηλικιωμένο στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Στο διάστημα αυτό και μέχρι χθες 26/1, χορηγήθηκαν 214.189 εμβόλια, ενώ σε 31.411 άτομα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι η ροή των ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων στα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας έχουν ολοκληρωθεί, ο αριθμός των εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας δεν είναι επαρκής για να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία.
Χθες, για παράδειγμα, χορηγήθηκαν 18.406 εμβόλια:
“Κανονικά θα έπρεπε τώρα να έχουμε 30 με 40 χιλιάδες εμβόλια την ημέρα”, σημειώνει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος, ο οποίος δηλώνει σύμφωνος με την αυστηρή στάση που κρατά η Κομισιόν απέναντι στην AstraZeneca για την μείωση των παραγγελιών εμβολίων.
Εμπάργκο στις εξαγωγές των εμβολίων εκτός ΕΕ
Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, με τη στήριξη της Γερμανίας, ζήτησε από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στην παράδοση εμβολίων, ενώ απείλησε με εμπάργκο στις εξαγωγές εκτός ΕΕ.
“Συμφωνώ με το εμπάργκο στις εξαγωγές. Πρέπει να κρατήσει αυστηρή στάση η Ευρώπη. H δυνατότητα παραγωγής των εταιρειών είναι λιγότερη από αυτή που είχαν δεσμευτεί”, τονίζει ο κ. Δημόπουλος και σημειώνει πώς πρέπει να τεθούν αυστηροί κανόνες:
“Δεν ξέρω αν δεν μπορούν οι εταιρείες να ανταποκριθούν σ’ αυτό που υποσχέθηκαν λόγω μη δυνατότητας παραγωγής, ή λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ή επειδή προσπάθησαν να πουλήσουν εμβόλια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που μπορεί να έχει γίνει, είναι να παράγουν δόσεις και από την άλλη μεριά να πουλάνε σε άλλα κράτη εκτός ΕΕ”, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
Μόσιαλος: “Εκχώρηση δικαιωμάτων παραγωγής χωρίς να χαθούν οι πατέντες”
Στην πολυσυζητημένη λύση που έχει προταθεί, οι φαρμακευτικές εταιρείες να εκχωρήσουν τις πατέντες των εμβολίων σε μικρότερες και σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα εμβολίων, απαντά με ανάρτησή του ο Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας, Καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος:
«Θα μπορούσε να γίνει η εκχώρηση των παραγωγικών δικαιωμάτων χωρίς να χάνουν τις πατέντες τους οι εταιρείες», σημείωσε ο Καθηγητής, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα καλυφθεί ούτε το ήμισυ του πλανήτη από εμβόλια μέσα στο 2021.
Όσο για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του ιού: «Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη μετάλλαξη και παραλλαγή του ιού, ήδη προβλέπεται ότι θα αλλάξουν και τα εμβόλια. Ποιος θα τα παράξει τότε από την στιγμή που δεν μπορούν να παράξουν αυτά για τα επικρατούν στέλεχος;», διερωτήθηκε.