Πώς γίνεται κάποιος είδωλο; Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου επιθυμεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μέσα από μια έκθεση που διερευνά την επιρροή που είχε ο Βασιλιάς της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, σε μερικά από τα κορυφαία ονόματα της σύγχρονης τέχνης. Η έκθεση «Michael Jackson: On the Wall» που επιμελήθηκε ο Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ Νίκολας Κάλιναν, συμπίπτει με τα 60α γενέθλια του καλλιτέχνη, στις 29 Αυγούστου 2018 και περιλαμβάνει έργα από 48 διαφορετικούς καλλιτέχνες, όπως ο Γκρέισον Πέρι, ο Κεχίντε Γουάιλι, ο Άντι Γουόρχολ, ο Κιθ Χάρινγκ και ο Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ.
Ο Μάικλ Τζάκσον, που πέθανε πριν από εννιά χρόνια, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η συμβολή του στη μουσική, τα μουσικά βίντεο, τον χορό, την χορογραφία και τη μόδα δεν αμφισβητείται. Σύμφωνα όμως με τον επιμελητή της έκθεσης, η σημαντική επίδρασή του Τζάκσον στη σύγχρονη τέχνη παραμένει μια σχετικά άγνωστη ιστορία. Κι όμως, από το 1982 όταν ο Άντι Γουόρχολ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την εικόνα του, μια σειρά κορυφαίων σύγχρονων καλλιτεχνών έχει απεικονίσει τον Τζάκσον σε όλες τις μορφές τέχνης. Στην έκθεση αυτή, συνυπάρχουν έργα των καλλιτεχνών αυτών, που προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, αλλά και νέα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση.
«Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη για να αποκωδικοποιήσουμε και να αποκαλύψουμε μυριάδες έννοιες και ιδέες. Πρόκειται για μια έκθεση για τη φήμη και την εμμονή, για το πόσο απεγνωσμένα αναζητούμε είδωλα, για το πόσο καταναλώνουμε χωρίς αγάπη, αλλά και πόση επίδραση μπορεί να έχει ένα άτομο στον κόσμο. Αυτή είναι η αληθινή δύναμη του Μάικλ Τζάκσον, ο τρόπος που σε κάνει να αισθάνεσαι», γράφει το περιοδικό Time Out.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου 2018 ενώ έπειτα θα περιοδεύσει στο Grand Palais (Παρίσι), στο The Bundeskunsthalle (Βόννη) και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Espoo (Φινλανδία).
ΠΗΓΗ: TimeOut
Πηγή