Το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων έθεσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο τρίτο συνέδριο «The Upfront Initiative» για το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά εργασίας και η Ελληνική, το human trafficking.
«Ξέρουμε πού η παραβατικότητα είναι υψηλή! Εκεί, όπου απασχολούνται πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και στην εποχική εργασία» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Με την υπουργό να σημειώνει ότι αυτή η γνώση προέρχεται από τους στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ειδική αναφορά έκανε στα αποτελέσματα ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κατά τους οποίους εντοπίστηκαν μετανάστες κρυμμένοι σε φέρετρα, ανήλικοι εργαζόμενοι σε κοτέτσια, ανασφάλιστοι στοιβαγμένοι σε ψυγεία. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 436 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 200 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους άνω του 1,4 εκατ. ευρώ.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπέγραψε πρόσφατα την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι άξονες προτεραιότητας και ο αριθμός των ελέγχων που θα γίνουν εφέτος. «Ο ελάχιστος συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν ανά την Επικράτεια είναι 67.700» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου σημειώνοντας «ο αριθμός θα αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα που θα προκύψουν μέσα στη χρονιά. Όπως συνέβη πέρυσι».
Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 74.000 έλεγχοι, δηλαδή 8.000 περισσότεροι από τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν 66.000, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 45 εκατ. ευρώ.
«Οι έλεγχοι αυτοί δε γίνονται χωρίς σχέδιο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες προτεραιότητας και χρονικά ορόσημα μέσα στο έτος» τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία ανέφερε επίσης πως «από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 14.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ».
Η υπουργός σημείωσε πως σχεδιάζονται αυξημένοι έλεγχοι:
- σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση,
- σε επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί κατά την τελευταία τριετία με σκοπό τον επανέλεγχό τους,
- σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών,
- σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας,
- στις κατασκευές και στα τεχνικά έργα.
Μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες
Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στις μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες και στην κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη χώρα. Για τις μετακλήσεις εργαζομένων είπε: «είναι ένας τρόπος να καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Βαρύνουσα σημασία έχουν αποκτήσει και οι πολιτικές ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, όχι μόνο γιατί το επιτάσσει το Διεθνές δίκαιο αλλά και γιατί ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και δημιουργεί εργασιακές και επενδυτικές ευκαιρίες, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη».
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης στο πλαίσιο λειτουργίας διυπουργικής Τεχνικής Ομάδας Εργασίας που επεξεργάζεται τρόπους, προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.
«Συζητάμε», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «την επέκταση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και σε πολίτες τρίτων χωρών, την ίδρυση ειδικών επαγγελματικών σχολών μαθητείας για μετανάστες, τη διασφάλιση πρόσβασης μεταναστών και προσφύγων σε προγράμματα μαθητείας του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων, όπως η έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΜΑ».
enikonomia.gr