Σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών, το ενοίκιο θα επιδοτείται, προσθέτει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Mε ένα σχήμα sale-and-leaseback, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 16 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα αγοράζει το ακίνητο και θα το ενοικιάζει στον δανειολήπτη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα στο τέλος να το εξοφλήσει και να το κάνει δικό του, σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, όπως αναφέρει η 6η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών, μάλιστα, το ενοίκιο θα επιδοτείται, προσθέτει η έκθεση. Η Κομισιόν αντιμετωπίζει την πρόταση με σχετική επιφύλαξη, επισημαίνοντας ότι το κράτος ρισκάρει να εμπλακεί στην αγορά ακινήτων και να αντιμετωπίσει δημοσιονομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, απαιτείται μεγάλη σύνεση στην άσκηση αυτής της πρακτικής, υπογραμμίζει η Κομισιόν, η οποία πάντως αναγνωρίζει ότι εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη, όπως η Ιρλανδία.
Πάντως, το θέμα της πρώτης κατοικίας, που αναμενόταν να δυσκολέψει την 6η αξιολόγηση, δεν αποτέλεσε τελικά εμπόδιο σε μια θετική γνωμάτευση, με τη βοήθεια φυσικά και του κορωνοϊού, που έβαλε στην άκρη όλα τα άλλα προβλήματα.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, αναφέρει η έκθεση. Θα καλύπτει πτωχεύσεις όχι μόνο εταιρειών, αλλά και φυσικών προσώπων, και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Ιουνίου και να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2021.
Θα προβλέπει διαδικασίες για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών, με εξαίρεση την περίπτωση της πρώτης κατοικίας. Στο μεσοδιάστημα, από την ψήφιση έως την εφαρμογή του, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει την υποδομή, αλλά και θα εκπαιδεύσει τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως τους δικαστές, οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν χρήση του νέου μητρώου ηλεκτρονικής πτώχευσης.
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου θα είναι τα εξής:
1. Θα υπάρχουν προπτωχευτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αυτοματοποιημένης εξωδικαστικής διαδικασίας και μιας προπτωχευτικής διαδικασίας επιχειρηματικής ανάκαμψης.
2. Θα υφίσταται ένα ειδικό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, θα προβλέπει παρέμβαση του κράτους για να αποκτήσει το ακίνητο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ρευστοποίησης και να το νοικιάσει στον δανειστή.
3. Η διεξαγωγή όλων των διαδικασιών πτώχευσης θα βασίζεται σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Οι αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Εξάλλου, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε την Κομισιόν για την πρόθεσή της να παρατείνει έως το τέλος Ιουλίου την προθεσμία αιτήσεων για την εξωδικαστική διαδικασία, με την προσδοκία να επιτευχθούν περισσότερες αναδιαρθρώσεις.
Κάνει επίσης αναφορά στον προσωρινό μηχανισμό επιδότησης δόσεων για δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος και σε συνεπείς δανειολήπτες εφόσον έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα κριτήρια θα είναι το οικογενειακό εισόδημα, η περιουσία και το ύψος του δανείου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται για ένα μήνα, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου.
Επίσης, η κυβέρνηση υπέβαλε στην Κομισιόν ένα σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων, ο αριθμός των οποίων μεγάλωσε περαιτέρω με το κλείσιμο των δικαστηρίων. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την υποχρεωτική επίσπευση της ακροαματικής διαδικασίας για όσες υποθέσεις έχει οριστεί δικάσιμος μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Για τον ανασχεδιασμό αυτό προβλέπεται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι σχετικές ρυθμίσεις πρόκειται να ψηφιστούν έως το τέλος Μαΐου και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία 45 μέρες αργότερα.