Στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας είναι και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος «Συν-Εργασία», εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ώστε τα κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στον κρίσιμο Ιούλιο, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη προτάσεις για βελτιώσεις, αλλαγές και, αν χρειαστεί, περιορισμό του προγράμματος «Συν-Εργασία», που κατά τις πρώτες δέκα μέρες εφαρμογής του παρουσιάζει σημαντικά περιορισμένο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μας δεν έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, παρότι πληρούν τον βασικό όρο, δηλαδή να έχουν εμφανίσει κατά τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους (εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ) σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Ετσι, αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις για τη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των 33.100 εργαζομένων τους.  

Το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος προχώρησε στο πρώτο «λίφτινγκ» προκειμένου να προσελκύσει τους εργοδότες, προβλέποντας ότι έως και τις 31 Ιουλίου το Δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζομένου για το διάστημα που δεν εργάζεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο. 

Πλέον, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς συνολικά το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως τις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα, δεν αποκλείουν διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων. Στόχος είναι κατά κύριο λόγο η στήριξη της απασχόλησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα «λουκέτα» και θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, ότι η κυβέρνηση με στοχευμένες ενέργειες προτίθεται να αντιδράσει στο άμεσο μέλλον για να στηρίξει επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τη σειρά τους, παρακολουθώντας στενά την πορεία του προγράμματος «Συν-Εργασία», για το οποίο η κυβέρνηση είχε αρχικά την πρόθεση να διαθέσει 1 δισ. ευρώ, ήδη επεξεργάζονται βελτιωτικές αλλαγές. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και λειτουργούν με βάρδιες προσωπικού, όπως ανέδειξε η «Κ», είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό στην πράξη αποκλείει από το πρόγραμμα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να προβλεφθεί η μείωση του χρόνου εργασίας στο σύνολο του μήνα. 

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πλήρης εικόνα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα φανεί τον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα περιφερειακά αεροδρόμια και κατά συνέπεια δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, όπως επίσης κλειστά παραμένουν ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία σε Αθήνα και τουριστικές περιοχές. 

Στο συρτάρι, βέβαια, υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Χρήματα τα οποία, άλλωστε, δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και βάσει του σχεδιασμού θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου «ξεκλειδώσει» η κοινοτική χρηματοδότηση.

kathimerini.gr