Δεν επιμένουμε πολύ στο χτύπημα, η ωμή ζύμη βγαίνει ψιχουλιαστή, σαν τραχανάς.

Προετοιμασία: 25΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: περίπου 50΄

Υλικά (για 8-10 μερίδες)

  • 250 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμη, για το ταψί
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο

Γέμιση

  • 5 μήλα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 κούπα ζάχαρη

Διαδικασία

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, το κονιάκ και το ξύσμα και τα χτυπάμε ελαφρώς με το φτερό.

Βάζουμε το 1/3 της ζύμης, καλυμμένο με μεμβράνη, στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με την κανέλα, τον χυμό και τη ζάχαρη. Επειδή δεν χωράνε όλα μαζί, τα χτυπάμε σε δόσεις.

Ρίχνουμε τα 2/3 της ζύμης που έχουμε αφήσει εκτός κατάψυξης μέσα στο βουτυρωμένο ταψί. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα των μήλων. Θρυμματίζουμε από πάνω τη ζύμη της κατάψυξης για να καλυφθούν τα μήλα.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει για λίγο προτού σερβίρουμε.

kathimerini.gr





Πηγή